Nieuwbouw. verlaagd tarief van 6 pct. diensten · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

354 10 maart 2009

Zoeken

Nieuwbouw. verlaagd tarief van 6 pct. diensten

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/354-nieuwbouw-verlaagd-tarief-pct-diensten-f517

Nummer
354
Datum
10 maart 2009

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

7 paragrafen

Nieuwbouw

Verlaagd tarief van 6 pct

Diensten

VRAAG

De tijdelijke btw-verlaging voor nieuwbouw geldt niet in geval de woning reeds bewoond wordt. Sommige mensen trekken uit budgettaire overwegingen zeer snel in de woning die ze aan het bouwen zijn. In vele van die gevallen is de woning amper bewoonbaar te noemen. Ze kamperen bij wijze van spreken in hun bouwwerf. Bent u bereid de regeling te herzien zodat personen in een situatie zoals hierboven beschreven wel kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief?

ANTWOORD

Een van de grondvoorwaarden voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6 % overeenkomstig de tijdelijke bepalingen van artikel 1quinquies van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 inzake btw-tarieven is dat het tijdstip waarop de belasting overeenkomstig artikel 22 van het Btw-Wetboek opeisbaar wordt zich moet voordoen vóór de eerste ingebruikneming van het gebouw en uiterlijk op 31 december 2009. Zodra de nieuwe eigenlijke woning in gebruik is genomen, zelfs al betreft het maar een gedeeltelijke ingebruikname ervan (bijvoorbeeld enkel de in- of aangebouwde garage of enkel het gelijkvloers) en is de woning nog niet afgewerkt, kan de voormelde tijdelijke regeling inderdaad niet meer toegepast worden. In geval de bouwheer tijdens de oprichting van de woning intrekt in een afzonderlijk gebouw (bijvoorbeeld een vroegere werkplaats) of in een caravan op hetzelfde perceel als die woning in opbouw en er zodoende reeds zijn domicilie heeft, aanvaardt de administratie evenwel dat er geen sprake is van ingebruikneming van de eigenlijke woning indien de bouwheer deze situatie onmiddellijk meedeelt aan het bevoegd btw-controlekantoor en dat een feitelijke vaststelling door voornoemd controlekantoor dit bevestigt.

Aangehaalde teksten

2