Kunstwerken. Aankoop door belastingplichtige als belegging. BTW niet aftrekbaar · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

308 12 september 1989

Zoeken

Kunstwerken. Aankoop door belastingplichtige als belegging. BTW niet aftrekbaar

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/308-kunstwerken-aankoop-belastingplichtige-belegging-btw-d91c

Nummer
308
Datum
12 september 1989

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

7 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat

Kunstwerken - Aankoop door belastingplichtige als belegging - BTW niet aftrekbaar

VRAAG

Is de BTW aftrekbaar wanneer een dienstenonderneming, die volledig aan de BTW onderworpen is, een oorspronkelijk hedendaags kunstwerk koopt, met betaling van die belasting, om dat werk onder te brengen in het lokaal waar haar voornaamste bestuurslid bezoekers ontvangt en om zo tegenover derden het imago van het bedrijf te verbeteren?

ANTWOORD

Ik verwijs het geachte Lid naar het antwoord op zijn vraag nr. 88 van 12 december 1984 Z.Revue nr. 67,blz. 217.

(bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat, 1984-1985, nr. 16, blz. 667-668). Daaruit blijkt dat goederen zoals originele kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken, enz)die door een BTW-belastingplichtige worden verkregen zonder de bedoeling ze door te verkopen maar als belegging en waarvan de waarde niet door het gebruik vermindert, geen goederen zijn bestemd om te worden gebruikt voor het verrichten van handelingen beoogd door artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek. Derhalve is de belasting geheven van de aankoop van die goederen niet aftrekbaar.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 451 voorkomen