Bull. nr. 644, blz. 2643
Beroepskosten - BTW op voordelen van alle aard - Voordelen anders dan in geld betaald
VRAAG
De in uitvoering van artikel 36ter van het Wetboek op de inkomstenbelastingen, bij koninklijk besluit bepaalde waarde van sommige voordelen van alle aard, moet niet meer worden vermeerderd met het bedrag van de BTW die, in voorkomend geval, op die voordelen verschuldigd is door de verstrekker (zie Com.IB nr. 32ter/14). Wanneer nu de verstrekker wegens die voordelen verschuldigde BTW betaalt en in de kosten boekt, beschouwen sommige belastingambtenaren deze uitgave als een verworpen uitgave. Mijns inziens wordt dit bedrag alsdan tweemaal belast, éénmaal in hoofde van de verstrekker van het voordeel en éénmaal in hoofde van de genieter. Geen enkele wettekst laat deze (dubbele) taxatie in hoofde van de verstrekker toe.
Kan de heer Minister mij ter zake zijn standpunt mededelen ?
ANTWOORD
Het niet voor aftrek als voorbelasting in aanmerking komend deel van de BTW, dat in de kostprijs van een voordeel van alle aard begrepen is, vertegenwoordigt voor de belastingplichtige die het voordeel verstrekt een bedrijfsuitgave in de zin van artikel 49 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen, indien die verstrekking in het kader van de uitoefening van zijn beroepswerkzaamheid plaatsheeft.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.