Vragen en Antwoorden, Kamer 2011-2012, nr. 63 d.d. 02.05.2012, blz. 134
Belastingplicht
Economische activiteit
Vrijstelling
Informatiekantoor
Vaste inrichting
VRAAG
1. Zijn diensten zoals langetermijnautoverhuur, telecomdiensten of juridische diensten die worden geleverd aan een in het buitenland gevestigd informatiekantoor van een Belgische onderneming, in België belastbaar als die diensten niet werden belast in het buitenland?
2. Zo ja, bestaat er een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie waarin die interpretatie wordt bevestigd?
3. Is de situatie anders voor informatiekantoren die in een EU-lidstaat gevestigd zijn, dan voor informatiekantoren buiten de EU?
ANTWOORD
( van de heer Vanackere, Vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken)
Overeenkomstig artikel 21, § 2, van het Btw-Wetboek, dat artikel 44 van de richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde omzet, en uitgezonderd de toepassing van een van de afwijkingen voorzien in § 3 van voornoemd artikel 21, is de plaats van diensten verricht voor een als zodanig handelend belastingplichtige, de plaats waar die belastingplichtige de zetel van zijn economische activiteit heeft gevestigd of, indien deze diensten worden verstrekt voor een vaste inrichting van de belastingplichtige op een andere plaats dan die waar hij de zetel van zijn economische activiteit heeft gevestigd, op de plaats waar deze vaste inrichting is gevestigd. Er is bijgevolg in principe geen Belgische btw verschuldigd wanneer de diensten die het geachte lid aanhaalt worden verstrekt aan een informatiekantoor van een Belgische onderneming dat zich in het buitenland bevindt. Het dient uiteraard vast te staan dat dit kantoor wel degelijk een vaste inrichting is in de zin van artikel 44, voornoemd, en dat het de werkelijke begunstigde en gebruiker is van bedoelde diensten. In dit verband moet worden verduidelijkt dat onder "vaste inrichting" in de zin van artikel 44 van de richtlijn 2006/112/EG wordt verstaan iedere inrichting die zich bevindt op een andere plaats dan de maatschappelijke zetel, zonder een van die zetel onderscheiden juridische entiteit te zijn, die gekenmerkt wordt door een voldoende mate van duurzaamheid en een, wat personeel en technische middelen betreft, geschikte structuur om de voor haar eigen behoeften verrichte diensten te kunnen afnemen en ter plaatse te gebruiken. Geen onderscheid moet worden gemaakt naargelang de afnemer van de diensten, in casu het informatiekantoor, gevestigd is in een andere lidstaat van de Europese Unie of daarbuiten. Voor bijkomende informatie in verband met dit onderwerp nodig ik het geachte lid uit de circulaires AFZ nr. 19/2009 van 22 december 2009 en AFZ nr. 5/2011 van 27 juni 2011, die beschikbaar zijn op de website van de fiscale gegevensbank www.fisconetplus.be, te raadplegen.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.