Vr. en Antw., Senaat, 2003-2004, nr. 3-5, blz. 365-366
Winstaandelen van beheerders
VRAAG
Is de beheerder van een bedrijf die winstaandelen ontvangt, verplicht om een factuur met BTW op te maken?
ANTWOORD
(minister van Financiën)
Teneinde de door het geachte lid gestelde vraag goed te begrijpen, moet vooreerst verwezen worden naar de regels inzake BTW-belastingplicht van bestuurders. Voormelde regels, uiteengezet in de beslissing nr. ET 79 581 van 27 januari 1994 (BTW-Revue nr. 110, blz. 1019-1020) en het antwoord op de parlementaire vraag nr. 833 van 24 augustus 1994 van senator Valkeniers (Vragen en Antwoorden, Senaat, 1994-1995, nr. 129, blz. 6837-6838) worden, tot al wat nuttig is, hierna bondig weergegeven.
De diensten die door bestuurders-natuurlijke personen worden verricht in de gewone uitoefening van hun statutaire opdracht, zijn niet onderworpen aan de BTW, aangezien deze personen niet zelfstandig handelen.
Daarentegen moeten rechtspersonen in principe beschouwd worden als belastingplichtigen. Om praktische redenen en naar analogie met de natuurlijke personen eist de administratie hun identificatie als BTW-belastingplichtige evenwel niet.
Wanneer een rechtspersoon in de hoedanigheid van bestuurder toch als een BTW-belastingplichtige wordt geïdentificeerd, vormen zijn vergoedingen de tegenprestatie voor de diensten die hij verricht in de uitoefening van zijn opdracht en moeten ze onderworpen worden aan de BTW (zie artikel 26 van het BTW-Wetboek), ongeacht hun benaming, berekeningswijze of wijze van toekenning (vast salaris, tantièmes, presentiegelden, ...).