Verkoop van een gebouw. Herziening van btw. Vruchtgebruik · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

3-5639 12 juli 2006

Zoeken

Verkoop van een gebouw. Herziening van btw. Vruchtgebruik

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/3-5639-verkoop-gebouw-herziening-btw-vruchtgebruik-e024

Nummer
3-5639
Datum
12 juli 2006

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

9 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat, 2005-2006, nr. 3-74, blz. 7911

Verkoop van een gebouw - Herziening van btw - Vruchtgebruik

VRAAG

Wanneer een gebouw verkocht wordt met BTW en het vier jaar later niet meer beschouwd wordt als een investeringsgoed van de koper - bijvoorbeeld omdat de activiteit waarvoor het gebouw werd aangekocht, werd stopgezet en het gebouw voor privédoeleinden wordt gebruikt - volgt er dan een heffing of een herziening van de BTW die eerst werd afgetrokken ?

Wanneer op een nieuw gebouw vruchtgebruik wordt verleend met BTW-heffing en dat vruchtgebruik vier jaar later wordt stopgezet wegens niet-naleving van de voorwaarden van de overeenkomst door de vruchtgebruiker, is er dan een heffing of een herziening van de BTW van toepassing op de vruchtgebruiker of op de naakte eigenaar ?

ANTWOORD

(vice-eerste minister en minister van Financiën)

Wanneer een belastingplichtige een onroerend goed heeft verkregen met voldoening van de BTW en hij dat onroerend goed gedurende vier jaar heeft gebruikt voor de doeleinden van zijn belaste handelingen, moet deze belastingplichtige een herziening verrichten van de oorspronkelijk afgetrokken belasting, overeenkomstig artikel 48, § 2, van het BTW-Wetboek en artikel 10, 5°, van het koninklijk besluit nr. 3 van 10 december 1969 met betrekking tot de aftrekregeling voor de toepassing van de belasting over de toegevoegde waarde wanneer hij de uitoefening van zijn economische activiteit beëindigt.

Bovendien worden overeenkomstig artikel 6, § 2, eerste lid, van het koninklijk besluit nr. 3 voornoemd de onroerende goederen die het voorwerp uitmaken van een vruchtgebruik in hoofde van de bezitter van dit recht als bedrijfsmiddelen aangemerkt.

Wanneer derhalve een belastingplichtige een recht van vruchtgebruik heeft verkregen met voldoening van de BTW en dit vruchtgebruik eindigt vier jaar na de verkrijging wegens het feit dat de vruchtgebruiker de overeenkomst niet nakomt, moet de vruchtgebruiker een herziening verrichten van de belastingen die aanvankelijk werden afgetrokken krachtens artikel 48, § 2, van het Wetboek en artikel 10, 4°, van het voornoemd koninklijk besluit.

Aangehaalde teksten

3
WBTW art. 482 voorkomens
KB nr. 3 art. 101 voorkomen
KB nr. 3 art. 61 voorkomen