Vr. en Antw., Senaat, 2003-2004, nr. 3-23, blz. 1411-1412
Levering aan schepen in het buitenland
VRAAG
Zijn leveringen aan bouwers, eigenaars of gebruikers van schepen en zeeschepen in de zin van artikel 42, § 1, 1°, a), van het BTW-Wetboek, die bestemd zijn voor het passagiers- of goederenvervoer tegen betaling, voor de visserij of meer algemeen voor de uitoefening van enigerlei industriële of handelsactiviteit, van de BTW vrijgesteld indien die goederen naar een andere EU-lidstaat worden gezonden naar een BTW-plichtige die in de andere lidstaat niet BTW-plichtig is?
ANTWOORD
Artikel 42, § 1, eerste lid, van het BTW-Wetboek, dat in een vrijstelling voorziet van de BTW in de scheepvaart, is de omzetting in Belgisch recht van artikel 15, leden 4, 5, en 8, van de Zesde BTW-Richtlijn 77/388/EEG van 17 mei 1977. Dit artikel van de richtlijn is een definitief artikel dat voorrang heeft op de artikelen die betrekking hebben op de overgangsregeling. Indien een BTW-belastingplichtige die bouwer, eigenaar of gebruiker is van zeeschepen bedoeld in artikel 42, § 1, eerste lid, 1°, a), van het BTW-Wetboek, in België goederen koopt die bestemd zijn voor de in genoemd artikel bedoelde schepen, en voldoet aan de gestelde perken en voorwaarden opgenomen in de aanschrijving nr. 24 van 29 augustus 1978 (beschikbaar op www.fisconet.be), kan deze levering de vrijstelling genieten, ondanks het feit dat de goederen worden overgebracht naar een andere lidstaat dan deze waar de belastingplichtige voor de BTWis geïdentificeerd.
De intracommunautaire overgangsregeling is in deze specifieke situatie niet van toepassing.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.