Kamer, Vragen en Antwoorden, 2012-2013, QRVA 53/111 d.d. 06.05.2013, blz. 137
Btw. - Uitvoer door een buitenlandse vennootschap.
VRAAG
1. Moet een buitenlandse vennootschap die in België goederen verwerft van een in België gevestigde leverancier en die in eigen naam naar derde landen uitvoert, volgens uw administratie een Belgisch btw-identificatienummer aanvragen?
2. Welk identificatienummer moet die buitenlandse vennootschap in de uitvoeraangifte vermelden?
ANTWOORD
(van de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken)
1. Vooreerst wordt herinnerd dat elke niet in België gevestigde belastingplichtige die handelingen verricht bedoeld in het Wetboek waarvoor recht op aftrek is ontstaan en waarvoor hij krachtens de artikelen 51 en 52 schuldenaar is van de belasting in België, voor btw-doeleinden geïdentificeerd dient te worden in België (artikel 50, § 1, 3°, van het Belgische Btw-Wetboek).
Opdat een niet in België gevestigde belastingplichtige in België niet voor btw-doeleinden geïdentificeerd zou moeten worden mag hij dus in België geen inkomende en uitgaande handelingen verrichten, waarvoor hij schuldenaar van de btw is.
Wat betreft de aankoop van goederen door een buitenlandse onderneming is, op grond van de gewone regels, de leverancier de schuldenaar van de btw (artikel 51, § 1, 1°, van het Belgische Btw-Wetboek).
Wat betreft de daaropvolgende uitvoer van die goederen door de buitenlandse onderneming, is de buitenlandse onderneming de schuldenaar van de btw. Deze handeling is evenwel vrijgesteld van de belasting conform artikel 39, § 1, 1° of 2°, van het Belgische Btw-Wetboek.
De buitenlandse onderneming dient, aangezien zij de schuldenaar is van de btw voor haar uitgaande handelingen, in principe geïdentificeerd te worden voor btw-doeleinden in België. In afwijking hiervan heeft de administratie evenwel voorzien dat voor zover hij geen andere handelingen in België verricht, waarvoor hij schuldenaar is, niet in België voor btw-doeleinden dient te worden geïdentificeerd (cfr. punt 81, 82 en 94 van de aanschrijving nr. 4/2003):
- de niet in de Gemeenschap gevestigde belastingplichtige die op geregelde wijze leveringen van goederen of diensten verricht die krachtens de artikelen 39, 40, 41, 42, 44 en 44bis van het Belgische Btw-Wetboek van de btw vrijgesteld zijn en waarvoor hij recht op aftrek van de voorbelasting heeft;
- de niet in België gevestigde belastingplichtige, maar gevestigd in een andere lidstaat, die dezelfde soort van vrijgestelde handelingen verricht. Deze kan echter op uitdrukkelijk verzoek een Belgisch btw identificatienummer aanvragen wanneer het bedrag van de Belgische voorbelasting dat betrekking heeft op de voornoemde vrijgestelde handelingen en waarvoor hij een recht op aftrek kan doen gelden dat op geregelde wijze de drempel van 2.500 euro per kalenderjaar bereikt of overschrijdt.
2. Voor zover hij niet beschikt over een Belgisch btw-identificatienummer, maar hij gevestigd is in een andere lidstaat, dient de buitenlandse onderneming op de uitvoeraangifte het btw-identificatienummer, toegewezen door zijn lidstaat, te vermelden. De buitenlandse onderneming die niet over een Belgisch btw-identificatienummer beschikt en die niet gevestigd is in de Gemeenschap dient geen btw-identificatienummer op de uitvoeraangifte te vermelden.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.