Goud. Aankoop door belastingplichtige als beleggingsobject: BTW niet aftrekbaar. Wederverkoop: handeling buiten · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

276 16 april 1985

Zoeken

Goud. Aankoop door belastingplichtige als beleggingsobject: BTW niet aftrekbaar. Wederverkoop: handeling buitenGoud. Aankoop door belastingplichtige als beleggingsobject: BTW niet aftrekbaar. Wederverkoop: handeling buiten de werkingssfeer van de BTW

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/276-goud-aankoop-belastingplichtige-beleggingsobject-btw-3c46

Nummer
276
Datum
16 april 1985

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

13 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat

Goud - Aankoop door belastingplichtige als beleggingsobject: BTW niet aftrekbaar - Wederverkoop: handeling buiten de werkingssfeer van de BTW

VRAAG

De aankoop van goud dat normaal als beleggingsobject wordt gebruikt valt onder toepassing van het BTW-tarief van 6 pct., ongeacht de hoedanigheid van de koper.

Rechtspersonen die uitsluitend winsten beogen vormen via aankopen van goud een reserve, wat als een thesauriebelegging kan worden aanzien, met de bedoeling bij wederverkoop van dat goud op lange termijn, een (belastbaar) bedrijfsinkomen te realiseren.

Kan de geachte Minister mij antwoord verstrekken op volgende vragen.

1. Is de BTW van 6 pct. geheven op aankopen van goud aftrekbaar voor de onderneming wanneer deze voor haar andere activiteiten BTW-belastingplichtige is?

2. Welke boekhoudkundige verplichtingen moet zulke onderneming naleven bij wederverkoop van het aangekochte goud, wat betreft de terugstorting der BTW op goud?

ANTWOORD

Allereerst wil ik het geachte Lid erop wijzen dat op grond van artikel 37, § 4, van het BTW-Wetboek het tarief van de BTW voor goud dat normaal als beleggingsobject wordt gebruikt, sinds 1 maart 1982 vastgesteld is op 1 pct. (z. art. 1 van het kon. besl. nr. 9 van 15 februari 1982 Z. Revue nr. 52, blz. 20 , Belgisch Staatsblad van 20 februari 1982).

Wanneer een belastingplichtige, natuurlijk of rechtspersoon, goud voor beleggingsdoeleinden aankoopt, kan de BTW geheven van die aankoop niet in aftrek worden gebracht aangezien dat goud noch een investeringsgoed is in de zin van artikel 6 van het koninklijk besluit nr. 3 van 10 december 1969 ( Belgisch Staatsblad van 12 december 1969), noch meer algemeen bestemd is om te worden gebruikt ter uitvoering van handelingen beoogd door artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek.

Vermits de betaalde BTW bij de aankoop van bedoeld goud niet aftrekbaar is, bestaat er bij de wederverkoop in voorkomend geval van dat goud, op het stuk van de BTW. geen enkele verplichting inzake terugstorting van BTW.

Overigens vindt die wederverkoop niet plaats in het kader van de belastbare activiteit, zodat die handeling buiten de werkingssfeer van de BTW blijft en derhalve niet aan die belasting is onderworpen.

Aangehaalde teksten

3
KB nr. 3 art. 61 voorkomen
WBTW art. 371 voorkomen
WBTW art. 451 voorkomen