Vr. en Antw., Senaat, G.Z. 1985-1986 blz. 1351
Onroerend goed - Woning - Privé-doeleinden - Tarief - Privé-woning - Teruggaaf - Werk in onroerende staat - Maatstaf van heffing - Factuur - Verlaagd tarief - Bouwaanvraag
VRAAG
Heel wat bouwaanvragen zullen aanhangig zijn op het ogenblik dat het BTW-tarief van 6 pct. opnieuw op 17 pct. zou komen (eind juni 1986).
Graag wil ik de geachte Minister de volgende vraag stellen : wat zal er gebeuren met de bouwaanvragen die administratief en fiscaal in de 6 pct.-termijn vallen en die zullen worden gerealiseerd in de 17 pct.-termijn ?
ANTWOORD
De tijdelijke maatregel tot verlaging van het BTW-tarief van 17 tot 6 pct. voor bepaalde onroerende handelingen met betrekking tot de sector van de privé-woningbouw, welke werd ingesteld bij het koninklijk besluit nr. 1 van 15 februari 1982 (Belgisch Staatsblad van 20 februari 1982) en waarvan de toepassing werd verlengd en uitgebreid bij het koninklijk besluit van 23 december 1983 (Belgisch Staatsblad van 29 december 1983), het koninklijk besluit van 16 september 1985 (Belgisch Staatsblad van 27 september 1985) en het koninklijk besluit van 23 april 1986 (Belgisch Staatsblad van 29 april 1986), zal zoals voorzien eindigen op 31 juli 1986.
Om te bepalen of de bedoelde onroerende handelingen dienen te worden onderworpen aan het verminderde tarief dat tot 31 juli 1986 van toepassing is, dan wel aan het BTW-tarief van 17 pct., moet overeenkomstig artikel 38, § 1, eerste en tweede lid, van het BTW-Wetboek, rekening worden gehouden met het belastbaar feit en met de andere in de artikelen 17 en 22 van dit Wetboek bepaalde oorzaken van verschuldigdheid van de belasting.
Ten aanzien van werken in onroerende staat en andere handelingen bedoeld in artikel 17bis van het koninklijk besluit nr. 1 van 23 juli 1969, met betrekking tot woningen welke opgericht worden na 31 juli 1986 en waarvoor de belasting pas verschuldigd wordt op het ogenblik van het belastbare feit, dit is het tijdstip waarop de dienst voltooid is, is, gelet op hetgeen voorafgaat, het tarief van 17 pct. van toepassing over de prijs van het werk (Wetboek, artikel 22, § 2, eerste lid).
Wanneer evenwel de prijs van het werk of een deel ervan voor het belastbare feit, doch ten laatste op 31 juli 1986 gefactureerd wordt, ontvangen wordt of volgens het contract moet worden voldaan, kan de belasting, die op dit ogenblik verschuldigd wordt over het gefactureerde, ontvangen of vervallen bedrag, nog geheven worden tegen het verlaagd tarief van 6 pct. (Wetboek, artikel 22, § 2, tweede en derde lid).
Het geachte Lid kan dan ook vaststellen dat voor het bepalen van het ter zake toepasselijke BTW-tarief het van geen belang is op welk ogenblik de bouwaanvraag ingediend of toegekend wordt.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.