Economische samenwerkingsverbanden
Handeling onder bezwarende titel
VRAAG
Is een in België gevestigd economisch samenwerkingsverband btw verschuldigd op de levering van diensten aan zijn leden in België en die het onderaan besteedt aan derde leveranciers, in België of in het buitenland?
ANTWOORD
Economische samenwerkingsverbanden, Belgische (ESV) of Europese (EESV), die onder bezwarende titel, leveringen van goederen of diensten verrichten ten gunste van hun leden en/of derden, zijn belastingplichtigen in de zin van artikel 9 van de richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 en van artikel 4 van het Btw-Wetboek.
Wat de EESV betreft, verwijs ik het geachte Lid naar de verordeningen (EG) nrs. 2137/85 en 1777/2005 van de Raad, respectievelijk van 25 juli 1985 en 17 oktober 2005 (zie ministeriële aanschrijving nr. AFZ 18/2005, die kan geraadpleegd worden op de fiscale gegevensbank www.fisconet.fgov.be).
Bijgevolg, en voor zover voornoemde handelingen geacht worden overeenkomstig de artikelen 15 en 21, § 2 of § 3 van bovengenoemd Wetboek in het land plaats te vinden, zijn deze in principe in België aan de belasting onderworpen, tenzij ze vrijgesteld zijn door artikel 44 van dat Wetboek.
Meer in het bijzonder stelt artikel 44, § 2, 1°bis vrij van de belasting de diensten verleend aan hun leden door zelfstandige groeperingen van personen die een werkzaamheid uitoefenen welke krachtens dit artikel 44 is vrijgesteld of waarvoor zij niet belastingplichtig zijn, wanneer die diensten direct nodig zijn voor de uitoefening van die werkzaamheid, deze groeperingen van hun leden enkel terugbetaling vorderen van hun aandeel in de gezamenlijke uitgaven, en mits deze vrijstelling niet tot concurrentieverstoring kan leiden.
De vrijstelling kan dus alleen gelden voor diensten en voor zover deze worden verstrekt aan leden van de ESV of EESV.
De toepassingsvoorwaarden van deze vrijstelling worden geregeld door het koninklijk besluit nr. 43, van 5 juli 1991 met betrekking tot de vrijstelling op het stuk van de belasting over de toegevoegde waarde ten aanzien van de door zelfstandige groeperingen van personen aan hun leden verleende diensten.
Het feit dat de betreffende groepering beroep doet op in België of in het buitenland gevestigde onderaannemers, heeft geen enkele invloed op hetgeen voorafgaat.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.