Vr. en Antw., Senaat
Verhuring van autoboxen door particulier
VRAAG
Is, indien een particulier autoboxen verhuurt, deze verplicht zich te onderwerpen aan het BTW-tarief van 14 pct?
Met andere woorden moet een particulier, verhuurder van autoboxen, aangezien worden als een BTW-plichtige? In bevestigend geval, is er dan een minimum of maximum gesteld dat kan verhuurd worden zonder BTW-plichtige te worden?
ANTWOORD
Overeenkomstig de artikelen 4 en 18, § 1, 8°, van het BTW-Wetboek is iedere exploitant van een parking of van een garage die, met of zonder bewaking, stalling voor rijtuigen ter beschikking stelt van gebruikers een BTW-belastingplichtige.
De woorden "exploitant van een garage" beogen niet alleen de garagehouder in de gebruikelijke betekenis van het woord, maar ook meer algemeen een ieder die een inrichting exploiteert welke uitgerust is als bergplaats voor rijtuigen.
Om uit te maken of iemand deze hoedanigheid van exploitant al dan niet bezit, mag niet alleen rekening worden gehouden met het aantal standplaatsen dat ter beschikking wordt gesteld, maar met een geheel van uiterlijke aanwijzingen die een exploitatie kenmerken, zoals die op een niet-beperkte wijze zijn opgesomd in nr. 2, A, van de administratieve aanschrijving nr. 46 van 26 april 1972, waarvan een exemplaar rechtstreeks zal worden toegestuurd aan het geachte lid.
Overigens maakt artikel 18, § 1, 8°, van het Wetboek geen onderscheid naargelang het gaat om een gemeenschappelijke garage dan wel om een complex individuele autoboxen.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.