Vr. en Antw., Senaat, 2002-2003, nr. 2-64, blz. 3615
Aftrek van BTW - Kledij
VRAAG
Is de BTW die wordt geheven op de verwerving van goederen die zowel bestemd zijn voor belastbare activiteiten als voor privégebruik over het algemeen aftrekbaar? Hoe wordt de BTW die betrekking heeft op het privé-gebruik in het algemeen geïnd ?
Op basis van welke bepaling van het wetboek wordt het aftrekken van de BTW die wordt geheven op de verwerving van kleren die gedeeltelijk voor beroepsdoeleinden en gedeeltelijk voor privé-doeleinden worden gebruikt, volledig geweigerd zonder de belastingplichtigen de mogelijkheid te geven om het bewijs te leveren dat die kleren bestemd zijn voor een economische activiteit ?
Welke criteria worden er gehanteerd om een onderscheid te maken tussen "specifieke kleren" en andere kleren ?
ANTWOORD
Naar luid van artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek, waarin het beginsel van het recht op aftrek is vastgelegd, mag elke belastingplichtige op de belasting die hij verschuldigd is in aftrek brengen de belasting geheven van de aan hem geleverde goederen en verleende diensten, van de door hem ingevoerde goederen en de door hem verrichte intracommunautaire verwervingen van goederen, in de mate dat hij die goederen en diensten gebruikt voor het verrichten van belaste handelingen.
Dit basisprincipe inzake BTW sluit bijgevolg de aftrek uit van de belasting geheven van de goederen en diensten bestemd voor privé-doeleinden of, meer algemeen, voor andere doeleinden dan die van de economische activiteit.
Dit is in het bijzonder zo voor kosten van kleding die, gelet op hun wezenlijk privé-karakter, geen enkel recht op aftrek verlenen van de BTW geheven van haar aankoop, tenzij het gaat om specifieke beroepskleding, dit wil zeggen kleding die gelet op de aard ervan of de omstandigheden waarin deze moet worden gedragen, zich niet leent tot privé-gebruik.
Indien het geachte lid bijkomende informatie wenst met betrekking tot het onderscheid tussen specifieke en niet-specifieke beroepskleding, kan worden verwezen naar nr. 53/112 tot 53/ 127.1 van de Commentaar van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992. Het standpunt dat wordt ingenomen inzake inkomstenbelasting is immers hetzelfde inzake BTW.