Reisbureau
Tussenpersoon bij het vervoer
VRAAG
1. Welk btw-tarief is van toepassing op de levering van diensten inzake personenvervoer per autocar op het Belgische grondgebied door een tussenpersoon, meer bepaald een reisagentschap dat in eigen naam maar voor rekening van een autocarbedrijf optreedt, wanneer de dienstverlening uitsluitend personenvervoer betreft? 2. Welk Belgisch btw-tarief en welke maatstaf van heffing zijn van toepassing op de levering van diensten inzake personenvervoer, voor een verplaatsing per autocar tussen België en Groot-Brittannië via Frankrijk, waarbij de dienst wordt geleverd door een tussenpersoon, meer bepaald een reisagentschap dat in eigen naam maar voor rekening van een autocarbedrijf optreedt, wanneer de dienstverlening uitsluitend personenvervoer betreft?
ANTWOORD
Ten aanzien van de toepassing van de BTW, handelt het reisbureau dat zich ertoe verbindt om, zonder enige andere dienst, personenvervoer per autocar uit te voeren, uitsluitend als vervoerder - en dus niet in de hoedanigheid van reisbureau - zowel wanneer zij aan deze verbintenis voldoet met haar eigen materieel en haar eigen chauffeur als wanneer een derde in feite deze prestatie verricht; in deze tweede hypothese zijn de artikelen 13 en 20 van het BTW-Wetboek van toepassing. Overeenkomstig artikel 21, §3, 3° van het Wetboek vindt de handeling plaats daar waar het vervoer plaatsvindt, zulks naar verhouding van de afgelegde afstanden. Indien het vervoer gedeeltelijk hier te lande wordt verricht en gedeeltelijk in het buitenland, dient bijgevolg voor de heffing van de BTW de prijs gesplitst te worden waarbij het gedeelte van de prijs dat onderworpen is aan de Belgische BTW, wordt bepaald naar verhouding van het aantal in België afgelegde kilometers. Overeenkomstig rubriek XXV van tabel A van de bijlage bij het Koninklijk Besluit nr. 20 van 20 juli 1970 inzake BTW-tarieven, is het tarief van 6 % van toepassing op de in België afgelegde afstand van het traject.