Vr. en Antw., Kamer
Bewaring van stukken door particulieren
VRAAG
Artikel 61, § 1, van het BTW-Wetboek schrijft voor dat eenieder verplicht is, de boeken en stukken die hij ingevolge voormeld Wetboek of ingevolge de ter uitvoering ervan gegeven regelen heeft gehouden, opgemaakt of ontvangen, deze ter plaatse waar ze berusten, voor te leggen aan de BTW-controleagenten.
Dit sluit in dat eenieder, zowel handelaar als particulier verplicht is, alle facturen en medegaande stukken die hij heeft ontvangen zes jaar te bewaren voor eventuele controle.
Graag vernam ik van de heer Minister of dit juist is?
Er bestaan hierover uiteenlopende meningen, waarbij veelal wordt beweerd dat particulieren niet verplicht zijn hun facturen te bewaren, zodat latere controle inzake al-of-niet voldoening van de BTW ten enenmale zou uitgesloten zijn.
Wat is het juiste standpunt ter zake?
ANTWOORD
Krachtens artikel 60, eerste lid, van het BTW-Wetboek moeten de boeken en stukken waarvan dit wetboek of de ter uitvoering ervan gegeven regelen het houden, het opmaken of het uitreiken voorschrijven, door hen die ze hebben gehouden, opgemaakt of ontvangen, op straffe van een geldboete van duizend tot tienduizend frank worden bewaard gedurende vijf jaar te rekenen vanaf de eerste januari volgend op hun sluiting wat boeken betreft of op hun datum wat stukken betreft.
Die bepaling maakt geen onderscheid tussen belastingplichtigen en niet-belastingplichtigen.
Bijgevolg dienen dus ook particulieren de hogervermelde stukken gedurende de voorgeschreven termijn te bewaren.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.