Parlementaire vraag nr. 1711 van de heer Joris Vandenbroucke d.d. 05.10.2023
Kamer, Vragen en Antwoorden, 2023-2024, QRVA 55/124 d.d. 29.11.2023, blz. 130
Vraag nr. 1711 van De heer volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke van 05 oktober 2023 (N.) aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding:
Btw sloop en heropbouw.
VRAAG
Het tijdelijk regime 6 % btw sloop en heropbouw geldt ook voor bepaalde afwerkingswerken, zoals het schilderwerk, of de installatie van een keuken. Dit geldt wanneer een particulier optreedt als bouwheer, of wanneer een bouwheer oplevert. Maar in het geval waarbij een bouwheer het huis oplevert en de koper nadien zelf die afwerkingswerken wilt ondernemen met een eigen aannemer naar keuze, kunnen aannemers dat 6 % tarief opeens niet meer aanrekenen. Dit brengt een beduidende meerkost op voor kopers die zelf willen kiezen.
1. Klopt het dat wanneer men zelf de afwerkingswerken wilt ondernemen, na het kopen van een huis onder regime sloop en heropbouw, het tarief van 21 % geldt?
2. Is het btw-technisch mogelijk om toch het btw-tarief van 6 % daar te laten gelden?
3. Is dit volgens u een nadelige situatie voor consumenten die hierdoor in hun keuzevrijheid zijn ingeperkt?
ANTWOORD
van de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding van 24.11.2023:
1. Het klopt inderdaad dat de afwerkingswerken die de koper van een woning, aangekocht onder het tijdelijk regime sloop en heropbouw, laat uitvoeren door aannemers die door hem zijn aangesteld, steeds dienen te gebeuren met toepassing van het normaal btw-tarief van 21 % aangezien de koper voor de afwerking van deze woning handelt als een bouwheer die niet zelf een gebouw heeft afgebroken en de woning heeft heropgericht (artikel 1quater, van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 inzake btw-tarieven is niet van toepassing).
2. Enkel indien de afwerkingskosten door de verkoper, zijnde de bouwheer die de afbraak en heropbouw heeft verricht, opgenomen werden in de verkoopovereenkomst van de woning in haar toekomstige staat van afwerking en door die verkoper in rekening werd gebracht aan de koper maken voormelde kosten deel uit van de verkoopprijs van de woning en genieten deze om die reden mogelijks wél het tijdelijke verlaagde btw-tarief van 6 % en dit overeenkomstig artikel 1quater, § 3.
3. Het toepasselijk btw-tarief is aldus afhankelijk van de aard van de handeling (werk in onroerende staat of levering) die wordt verricht en volgt de overeenkomstige regelgeving terzake.