Vr. en Antw., Senaat
Omvormings- of verbeteringswerken aan gehuurde gebouwen - Herziening van de aftrek in geval van overdracht door de belastingplichtige van zijn huurrecht
VRAAG
Een huurder heeft verbouwingswerken of grote onderhoudswerken aan een gebouw laten uitvoeren met het oog op de uitoefening van zijn beroep, dat onderworpen is aan de BTW.
Die werken zijn zo omvangrijk dat ze als investeringen kunnen worden beschouwd.
De BTW werd normaal gerecupereerd bij het inboeken van de rekeningen betreffende de werken.
Wat is de principiële houding van de geachte Minister aangaande de volgende punten?
Moet de BTW die voor die werken werd afgetrokken, onderworpen worden aan herziening gedurende een tijdvak van vijf of tien jaar - al naargelang van het belang van de werken - zoals bepaald in artikel 48, § 2, van het BTW-Wetboek, in de volgende gevallen?
1. De huurder draagt met toepassing van artikel 11 van het BTW-Wetboek zijn activiteiten, met inbegrip van zijn huurrecht, over.
De huurovereenkomst wordt niet verbroken noch onderbroken en de nieuwe huurder blijft ze tot op de normale vervaldag naleven.
2. Hetzelfde geval, maar de eerste huurder blijft hoofdelijk aansprakelijk voor de correcte naleving van de overeenkomst tot op haar vervaldag.
3. De huurder richt een vennootschap op en brengt er de algemeenheid van zijn goederen in (de verbouwingen inbegrepen) volgens een door een bedrijfsrevisor opgemaakt verslag. De huurovereenkomst wordt niet onderbroken maar er wordt een eenvoudig aanhangsel opgemaakt om het bedrijfsgedeelte van het gebouw, dat voortaan zal worden betrokken door de vennootschap waarvan de beheerder de vroegere gebruiker was, op naam van die vennootschap te brengen.
ANTWOORD
De belastingplichtige mag, volgens de regels van het gemeen recht, de BTW in aftrek brengen die is verschuldigd ter zake van herstellings-, onderhouds-, omvormings- of verbeteringswerken aan een gehuurd gebouw dat hij gebruikt voor de uitoefening van zijn beroepswerkzaamheid.
Wanneer de belastingplichtige zijn huurrecht overdraagt, is hij, in de regel, gehouden de aftrek te herzien die hij met betrekking tot die omvormings- of verbeteringswerken aan het genoemd gebouw heeft verricht, ongeacht overigens de voorwaarden en omstandigheden waaronder de overdracht van de huur plaatsvindt.
In onderhavig geval is de vijfjaarlijkse herziening van toepassing.