Vragen en Antwoorden, Kamer 2011-2012, nr 55 d.d. 05.03.2012, blz. 131
Diensten verricht door begrafenisondernemers
Rouwdrukwerken
Tarief
VRAAG
Drukkers die rouwberichten verzorgen, moeten de klant daarvoor het btw-tarief van 21% aanrekenen, terwijl begrafenisondernemers er het tarief van 6% voor kunnen laten gelden. Dit omdat het drukwerk deel uitmaakt van de algemene organisatie van een uitvaart en dus beschouwd wordt als een dienst. Deze huidige situatie gaat terug op een lezing van de Europese richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde, beter bekend als "de btw-richtlijn".
Deze richtlijn wordt door de sector van de grafische industrie als concurrentieverstorend ervaren.
Men is dan ook vragende partij voor een regeling die hetzelfde btw-tarief oplegt voor alle rouwdrukwerk, of dat nu geleverd wordt door een drukker dan wel door een begrafenisondernemer.
1. a) Bent u op de hoogte van de kwestie van de verschillende btw-tarieven voor rouwdrukwerk ?
b) Zo ja, wat zijn uw bevindingen ?
2. Is er volgens u sprake van een feitelijk concurrentienadeel voor de grafische ondernemingen ?
3. Wat is uw standpunt omtrent een eventuele verlaging van de btw op rouwdrukwerk ?
4. Wat is de geschatte budgettaire kost van een eventuele btw-verlaging naar 6% ?
ANTWOORD
(van de Heer Vanackere, Vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken)
Wanneer een begrafenisondernemer belast wordt met de volledige organisatie van een uitvaart, maken zijn prestaties, met uitzondering van de handelingen die niet gewoonlijk door begrafenisondernemers worden verstrekt in de normale uitvoering van hun beroepswerkzaamheden, deel uit van één enkele dienst. Voor het geheel is het verlaagd tarief van toepassing, uitgezonderd de diensten die uitdrukkelijk van het verlaagd tarief zijn uitgesloten, zijnde :
- het verschaffen van spijzen en dranken om ter plaatse te worden verbruikt;
- de diensten verstrekt door kelners, diensters en alle andere personen die tussenkomen bij het verschaffen van spijzen en dranken aan de verbruikers in omstandigheden die het verbruik ter plaatse mogelijk maken;
- de diensten met betrekking tot de levering met plaatsing van grafkelders of monumenten.
De prijs van het rouwdrukwerk vormt een bestanddeel van de totale prijs van de dienst inzake uitvaartverzorging. Die dienst is onderworpen aan het tarief van 6% ongeacht of de begrafenisondernemer hiervoor al dan niet een beroep doet op een drukker. De levering van rouwdrukwerk als dusdanig is niet opgenomen in één van de categorieën van de Europese bepaling waarvoor een verlaagd tarief van toepassing kan zijn (bijlage 3 van richtlijn 2006/112). Alleen de diensten die worden verzorgd door begrafenisondernemers en crematoria, samen met de daarmee verbandhoudende levering van goederen, zijn wel opgenomen in voornoemde bijlage 3. De Europese Commissie heeft in antwoord op parlementaire vragen reeds meermaals geantwoord dat voor de loutere levering van rouwdrukwerk geen verlaagd tarief mogelijk is. Derhalve is het voor België niet mogelijk voor de levering van rouwdrukwerk door een drukker of door een begrafenisondernemer die niet de volledige organisatie verzorgt van een uitvaart, een verlaagd btw-tarief te voorzien. Het in casu toepasselijk tarief verschilt dus gelet op het fundamenteel onderscheid inzake btw tussen de eenvoudige levering van een goed in de zin van artikel 10 van het Btw-wetboek en een dienst in de zin van artikel 18 van het Btw-wetboek