Kunstschilder. Belastingplichtige · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

158 8 juni 1971

Zoeken

Kunstschilder. Belastingplichtige

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/158-kunstschilder-belastingplichtige-michel-belastingschuldige-a6d3

Nummer
158
Datum
8 juni 1971

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

11 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer

Kunstschilder - Belastingplichtige

VRAAG

Kan de Minister mij via het bulletin van Vragen en Antwoorden op de volgende vraag antwoorden?

Bij de invoering van de BTW werden verscheidene beeldhouwers of kunstschilders door uw bestuur verzocht het nummer van hun handelsregister mee te delen. Aangezien die kunstenaars klaarblijkelijk geen handelaars zijn en niet geregeld handelingen verrichten die in de wet als handelsverrichtingen aangemerkt staan, kunnen zij die inschrijving vanzelfsprekend niet opgeven. Nochtans moeten zij bij levering van kunstwerken aan de overheid een factuur opmaken die aan de wettelijke vereisten beantwoordt.

Kan de Minister mij dan het standpunt van de openbare besturen meedelen omtrent die zogenaamde verplichte inschrijving in het handelsregister?

ANTWOORD

Het is de heer Minister van Justitie die bevoegd is om te beslissen of een kunstschilder of een beeldhouwer moeten ingeschreven worden in het handelsregister.

De controlediensten van de BTW moeten zich daaromtrent niet uitspreken. Wanneer ze de vraag stellen of iemand is ingeschreven in het handelsregister, dan is het omdat dergelijke informatie in vele gevallen een aanwijzing is om te weten of deze persoon een belastbare beroepsactiviteit uitoefent en uit dien hoofde voor de BTW-wetgeving belastingplichtige is.

In ieder geval wordt de belastingplicht inzake de BTW alleen verkregen wanneer een persoon op een geregelde wijze en onafhankelijk, leveringen van goederen of diensten verricht die in het Wetboek van de BTW zijn omschreven, en dit ongeacht of deze beroepsactiviteit een burgerlijk of een handelskarakter heeft. (z. art. 4 van het Wetboek).

In hun hoedanigheid van BTW-belastingplichtige moeten de kunstschilders en de beeldhouwers dus voor de leveringen van hun werken aan de administraties, en meer algemeen aan alle andere personen, met uitzondering van een partikulier handelend voor zijn privé-gebruik, een factuur afleveren overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit nr. 1, van 23 juli 1969, met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde.