Parlementaire vraag nr. 158 van de heer Josy Arens d.d. 28.12.2020
Kamer, Vragen en Antwoorden, 2020-2021, QRVA 55/036 d.d. 27.01.2021, blz. 208
Vraag nr. 158 van de heer volksvertegenwoordiger Josy Arens van 28 december 2020 (Fr.) aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding:
Aanrekening van Belgische btw en plaatsbepaling van de dienstverlening.
VRAAG
Moet een Belgisch bedrijf dat maakloonwerk uitvoert voor rekening van btw-plichtige klanten die in andere EU-lidstaten gevestigd zijn en in België geen vaste inrichtingen hebben, Belgische btw aanrekenen op die diensten? Zo ja, op welke juridische grond?
Gelden dezelfde principes voor transport- en expertisediensten? Maakt het een verschil of de buitenlandse klanten al of niet direct in België voor btw-doeleinden geïdentificeerd zijn ingevolge de intracommunautaire verwerving van goederen in België? In welke omstandigheden moeten die diensten aan buitenlandse belastingplichtigen in de Belgische boekhouding van de buitenlandse belastingplichtige opgenomen worden?
ANTWOORD
van de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding van 27.01.2021:
Wanneer een in België gevestigde als zodanig handelende belastingplichtige een dienst van maakloonwerk verricht voor een uitsluitend in een andere lidstaat gevestigde als zodanig handelende belastingplichtige, dan wordt die dienst overeenkomstig artikel 21, § 2, van het btw-Wetboek geacht plaats te vinden in laatstgenoemde lidstaat.
Aangezien de dienst in dat geval niet in België plaatsvindt is ze in principe niet in België onderworpen aan de btw.
Hetzelfde principe geldt wanneer een in België gevestigde als zodanig handelende belastingplichtige een dienst van goederenvervoer of een dienst van expertise met betrekking tot lichamelijke roerende goederen verricht voor een uitsluitend in een andere lidstaat gevestigde als zodanig handelende belastingplichtige.
Het enkele feit dat die afnemer in België over een rechtstreekse btw-identificatie zou beschikken, zonder er gevestigd te zijn, heeft op zich geen invloed op de toepassing van artikel 21, § 2, van het btw-Wetboek.
De in een andere lidstaat gevestigde buitenlandse belastingplichtige die in België over een rechtstreekse identificatie beschikt, dient de inkomende handelingen die plaatsvinden in het buitenland slechts op te nemen in de boekhouding bijgehouden voor de toepassing van de Belgische wetgeving wanneer ze een directe link hebben met de daarin opgenomen uitgaande handelingen.
Indien u een concreet geval beoogt, ben ik bereid het door de bevoegde diensten te laten onderzoeken wanneer mij de gegevens eigen aan dat geval worden meegedeeld.