Vr. en Antw., Senaat, 2001-2002, nr. 2-51, blz. 2715-2716
Organisatie evenementen
VRAAG
Steeds regelmatiger worden muziekconcerten allerhande met een commercieel karakter georganiseerd in nog in gebruik zijnde kerkgebouwen en/of andere voor erediensten bestemde lokalen. Zelden gaan deze concerten uit van aan de desbetreffende eredienst gelieerde verenigingen waarin kerkverantwoordelijken zitting hebben.
Wie als privé-organisator concerten met een commercieel karakter wenst te organiseren in een reguliere zaal is onderworpen aan de verplichtingen van BTW en SABAM.
Tevens is er de vaststelling dat bij de erediensten steeds vaker commerciële hedendaagse muziek gespeeld wordt via elektronische afspeelapparatuur.
Graag kreeg ik dan ook van de geachte minister een antwoord op volgende vragen :
1. Zijn concerten met een commercieel karakter georganiseerd door aan een eredienst gelieerde verenigingen in de lokalen van deze eredienst onderworpen aan de SABAM-plicht ?
2. Zo neen, waarom niet ?
3. Zo ja, op welke manier wordt de SABAM-bijdrage dan geïnd en op basis waarvan ?
4. Beschikt de geachte minister over cijfers aangaande het bedrag dat aan SABAM-bijdrage geïnd is in de afgelopen drie jaar, en zo ja, over welk bedrag gaat het ?
ANTWOORD
Op het vlak van de BTW :
Vragen 1 en 2
Het organiseren van muziekconcerten is een handeling bedoeld in artikel 18, § 1, tweede lid, 12º, van het BTW-Wetboek die aan de belasting is onderworpen wanneer ze in België onder bezwarende titel door een als zodanig handelend belastingplichtige wordt verricht.
Als de belastingplichtige wordt beschouwd eenieder die in de uitoefening van een economische activiteit geregeld en zelfstandig, met of zonder winstoogmerk, hoofdzakelijk of aanvullend, leveringen van goederen of diensten verricht die in het BTW-Wetboek zijn omschreven, ongeacht op welke plaats de economische activiteit wordt uitgeoefend.
Wanneer bijgevolg een vereniging die verbonden is met een eredienst in België regelmatig onder bezwarende titel een muziekconcert organiseert in de gebouwen van deze eredienst dan is deze handeling in de regel onderworpen aan de BTW.
Het organiseren van concerten, alsook de leveringen van goederen die er nauw mee samenhangen, door instellingen die worden erkend door de bevoegde overheid wordt evenwel vrijgesteld krachtens artikel 44, § 2, 9º, van het BTW-Wetboek, mits deze instellingen de inkomsten die worden verkregen uit hun werkzaamheden uitsluitend gebruiken tot dekking van de kosten ervan. Buiten de voormelde vrijstelling van dit artikel 44, § 2, 9º, alsmede de vrijstelling van artikel 56, § 2, van het voormelde wetboek met betrekking tot de kleine ondernemingen waarvan de jaaromzet 225.000 frank of 5 577,60 euro (5.580,00 euro vanaf 1 januari 2002) niet overschrijdt, kan in de regel geen enkele andere vrijstelling inzake BTW van toepassing zijn.
Het geachte lid wordt overigens gewezen op de bepalingen van artikel 6 van het BTW-Wetboek en van het koninklijk besluit nr. 26 van 2 december 1970, met betrekking tot het onderwerpen van de openbare instellingen aan de belasting over de toegevoegde waarde, op basis waarvan de kerkfabrieken en de bij koninklijk besluit ingestelde beheerraden bij godsdienstige instellingen van de protestantse, anglicaanse en israëlische erediensten niet als belastingplichtige worden aangemerkt voor de werkzaamheden of handelingen die zij als overheid verrichten.
Vraag 3
Overeenkomstig artikel 26 van het BTW-Wetboek wordt voor de leveringen van goederen en voor de diensten de BTW berekend over alles wat de leverancier van het goed of de dienstverrichter als tegenprestatie verkrijgt of moet verkrijgen van degene aan wie het goed is geleverd of de dienst is verstrekt, of van een derde, met inbegrip van de subsidies die rechtstreeks met de prijs van die handeling verband houden.
Uit de voorgaande bepaling volgt dat de door de organisator van concerten verschuldigde BTW berekend wordt over de concertinkomsten die hij als tegenprestatie verkrijgt. De verschuldigde BTW wordt voldaan door opname ervan in de door de voormelde organisator in te dienen periodieke BTW-aangifte en door betaling van het verschuldigde bedrag op de postrekening van "BTW-ontvangsten" Brussel.
Vraag 4
De administratie houdt geen statistieken bij die toelaten te antwoorden op de vraag van het geachte lid.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.