Vr. en Antw., Kamer, 2007-2008, nr. 018, blz. 3300-3301
Studiekosten - Pilootopleiding - Recuperatie btw - Beroepskosten
VRAAG
Studenten die een pilotenopleiding volgen in België worden geconfronteerd met een hoge studiekost. Daarbovenop blijkt dat deze opleiding als dienstverlening wordt gecatalogeerd, waarvoor 21 % btw aangerekend wordt.
Heel wat studenten financieren deze opleiding via een lening aan de bank.
1. Kunnen de studenten de betaalde btw recupereren?
2. Bestaat er een mogelijkheid om de aangegane financiering om te zetten in een beroepsfinanciering na de voltooiing van de opleiding? Conform de reglementering omtrent de aftrekbare beroepskosten bij gebruik van onroerend goed, kan men ook hier argumenteren dat dit kosten zijn die de student voor zijn beroepswerkzaamheid heeft gemaakt dat zich dan in een later belastbaar tijdperk voordoet.
Conform de reglementering omtrent de aftrekbare beroepskosten bij gebruik van onroerend goed, kan men ook hier argumenteren dat dit kosten zijn die de student voor zijn beroepswerkzaamheid heeft gemaakt dat zich dan in een later belastbaar tijdperk voordoet.
ANTWOORD
(vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen, 15.05.2008)
Overeenkomstig artikel 45, § 1, van het Btw-Wetboek is het recht op aftrek van de belasting geheven van de aan hem geleverde goederen en verleende diensten voorbehouden aan de belastingplichtige bedoeld in artikel 4 van voormeld Wetboek in de mate dat hij deze goederen en diensten gebruikt voor het verrichten van de in dat artikel genoemde handelingen, inzonderheid:
1° belaste handelingen;
2° handelingen vrijgesteld van de belasting krachtens de artikelen 39 tot 42;
3° handelingen in het buitenland waarvoor recht op aftrek zou ontstaan indien zij in het binnenland zouden plaatsvinden.
Slechts in de mate dat de studenten-piloten voornoemde handelingen als btw-belastingplichtige verrichten en de kosten van de pilotenopleiding gemaakt worden met het oog op de uitoefening van deze handelingen is de btw aftrekbaar.
Wat het tweede deel van de vraag betreft heb ik de eer het geachte lid mee te delen dat de belastingplichtigen overeenkomstig artikel 49 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 1992) de kosten die zij kunnen verantwoorden en die zij gedurende het belastbaar tijdperk hebben gedaan of gedragen om hun belastbare beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden als werkelijke beroepskosten mogen aftrekken.
Het beroeps- of persoonlijk karakter van de uitgaven door een belastingplichtige gemaakt in het kader van vormingsactiviteiten, hangt af van het verband dat er bestaat tussen die uitgaven en de beroepsactiviteit zoals ze door de betrokkene op het ogenblik van de feiten wordt uitgeoefend.
Er moet inderdaad een onderscheid gemaakt worden naargelang het gaat om:
•vormingskosten die rechtstreeks in verband staan met de beroepswerkzaamheid die de betrokkene uitoefent op het tijdstip waarop de cursussen worden gevolgd en die ten gevolge van de technische evolutie van die werkzaamheid noodzakelijk zijn: bedoelde kosten mogen als beroepskosten worden afgetrokken;
•vormingskosten in verband met een onafhankelijk vak of een nieuwe beroepswerkzaamheid: die kosten zijn niet aftrekbaar daar ze moeten worden gerangschikt onder de uitgaven van persoonlijke aard zoals bedoeld in artikel 53, 1°, WIB 1992.
In het kader van de huidige wetgeving is het bijgevolg niet mogelijk om de kostprijs van studies in aanmerking te nemen als beroepskost wanneer zij niet in verband staan met de effectief uitgeoefende beroepswerkzaamheid.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.