Vr. en Antw., Kamer, 2007-2008, nr. 018, blz. 3298-3299
Rouwdrukwerk - Tarief
VRAAG
Indien een begrafenisonderneming wordt belast met de volledige organisatie van de uitvaart is steeds het verlaagd tarief van 6 % van toepassing voor het geheel (met uitsluiting van de diensten die uitdrukkelijk van het verlaagd tarief zijn uitgesloten in rubriek XXXIV, cijfer 2, van tabel A van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 inzake de btw-tarieven), inclusief de levering van rouwdrukwerk dat in het kader van deze globale dienst wordt verzorgd.
In de praktijk is dergelijke situatie concurrentievervalsend voor drukkerijen die, in het kader van de levering van hun diensten onderworpen worden aan een btw-tarief van 21 %.
Bent u bereid deze concurrentievervalsing weg te werken, en het tarief in alle omstandigheden op 6 % te brengen?
ANTWOORD
(vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen, 15.05.2008)
Een begrafenisondernemer die niet belast wordt met de volledige organisatie van de uitvaart maar enkel rouwafdrukwerk levert, dient voor die goederen hetzelfde btw-tarief toe te passen als een drukker. Op dit vlak is er dus geen concurrentieverstoring mogelijk.
Wanneer een begrafenisondernemer belast wordt met de volledige organisatie van een uitvaart, maken zijn prestaties, met uitzondering van de handelingen die niet gewoonlijk door begrafenisondernemers worden verstrekt in de normale uitoefening van hun beroepswerkzaamheid (zie de uitzonderingen op de toepassing van het tarief van 6% in rubriek XXXIV, cijfer 2, van tabel A, van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 inzake btw-tarieven), deel uit van één enkele dienst (volgens artikel 4 van de verordening EG nr. 1777/2005 van de Raad van 17 oktober 2005 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 77/388/EEG betreffende het gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde). Zodoende kunnen de hierbij verstrekte goederen zoals rouwdrukwerk niet afzonderlijk worden belast. De prijs van die goederen vormt immers een bestanddeel van de totale prijs van de dienst inzake uitvaartverzorging. Die dienst is onderworpen aan het tarief van 6%.
Het in casu toepasselijke btw-tarief verschilt dus gelet op het fundamenteel onderscheid inzake btw tussen de eenvoudige levering van een goed in de zin van artikel 10 van het btw-wetboek en een dienst in de zin van artikel 18 van het btw-wetboek.
Door de technologische evolutie is het overigens nu voor een begrafenisondernemer mogelijk om met een relatief goedkope middelen evenwaardig drukwerk te produceren als een drukker. Zodoende maakt die wettelijk toegelaten mogelijkheid thans meer en meer deel uit van de volledige organisatie van een uitvaart door een begrafenisondernemer.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.