Vr. en Antw., Kamer, 2006-2007, nr. 153, blz. 29597
Beheer van gebouwen - Syndicus
VRAAG
1. Vindt u dat het beheer van gebouwen die niet in mede-eigendom zijn buiten het toepassingsgebied van de BTW-wetgeving valt, naar analogie van de rondzendbrief 13/1995 betreffende gebouwen in mede-eigendom?
2. Zo neen, kan u me zeggen welke redenen een verschillende benadering van die twee identieke operaties in het kader van de BTW-toepassing rechtvaardigen
ANTWOORD
(vice-eerste minister en minister van Financiën, 06.02.2007)
1 en 2. De prestatie van een syndicus die belast wordt met het beheer van een gebouw waarvoor dan niet een regeling van mede-eigendom bestaat, is een dienst van lastgeving als bedoeld in artikel 18, § 2de lid, 3°, van het BTW-wetboek en dient in principe te worden belast tegen het tarief van 21 %.
De syndicus van een gebouw of groep van gebouwen waarvoor een regeling van gedwongen mede-eigendom bestaat als bedoeld in de bepalingen van artikel 577-3 tot 577-14 van het Burgerlijk Wetboek, moet evenwel worden aangemerkt als orgaan van vereniging van mede-eigenaars, die rechtspersoonlijkheid heeft, in de mate dat hij handelt in de uitoefening van de opdracht hem verleend door de wet, het reglement van mede-eigendom, de statuten of, in voorkomend geval, het mandaat van de algemene vergadering. In dat geval handelt de syndicus niet zelfstandig voor de toepassing van artikel 4, § 1, van het BTW-wetboek en vallen de diensten die hij in die hoedanigheid verricht, dan ook buiten de werkingssfeer van deze belasting.
De regeling die van toepassing is ten aanzien van prestaties van een syndicus van een gebouw als bedoeld in voormelde bepalingen van het burgerlijk wetboek, verschilt dus van de BTW-regeling die van toepassing is ten aanzien van de prestaties van een syndicus van een appartementsgebouw dat eigendom van slechts één persoon. Dat verschil is toe te schrijven aan het feit dat die syndici hun prestaties niet dezelfde omstandigheden verrichten. Dat kan worden vergeleken met het onderscheid op het vlak van BTW tussen de prestaties van een loontrekkende boekhouder en die van een zelfstandige boekhouder.