Vr. en Antw., Kamer, 2006-2007, nr. 155, blz. 29969
Overdracht van een optie op gebouwen en aandelen
VRAAG
1.
a) Kan uw administratie meedelen of de overdracht van een optie op een oud gebouw of een grond van BTW is vrijgesteld?
b) Is dezelfde regeling van toepassing als het de eigenaar is die die optie toekent en de prijs periodiek wordt betaald, bijvoorbeeld, tot wanneer een bouwvergunning wordt toegekend?
2.
a) Kan u tevens meedelen of de overdracht van opties op aandelen van BTW is vrijgesteld?
b) Zo neen, waarom is er hier sprake van een eventuele verschillende behandeling?
ANTWOORD
(vice-eersteminister en minister van Financiën, 19.02.2007)
1.
a) Zoals ik reeds heb benadrukt in antwoord op de vraag nr. 900 van 27 juli 2004 van de heer Fournaux ( Vragen en Antwoorden, Kamer, 2004-2005, nr. 80, blz. 13410), wordt overeenkomstig artikel 18, § 1, eerste lid, van het BTW-Wetboek, elke handeling die geen levering van een goed is in de zin van dat Wetboek, beschouwd als een dienst.
De overdracht van een aankoopoptie op een gebouw is dus een dienst bedoeld in voormeld Wetboek. Aangezien geen enkele vrijstellingsbepaling op deze handeling van toepassing is, is ze onderworpen aan de BTW tegen het normaal tarief, ongeacht de aard van de belasting, registratierechten of BTW, waaraan de overdracht van het gebouw zal worden onderworpen wanneer deze optie wordt gelicht.
b) Dezelfde oplossing is van toepassing bij vestiging van een optie door de eigenaar, ongeacht de betalingsmodaliteiten.
2. Ik nodig het geachte lid uit mij dit deel van zijn vraag te verduidelijken teneinde te bepalen welke veronderstelling hij precies beoogt.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.