Kosten outplacement · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

1477 8 september 1998

Zoeken

Kosten outplacement

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1477-kosten-outplacement-fournaux-4661

Nummer
1477
Datum
8 september 1998

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

14 paragrafen

VRAAG 98/1477

Vraag nr. 1477 van de heer Fournaux dd. 08.09.1998

Vr. en Antw., Kamer, 1998-1999, nr. 162, blz. 21826

Kosten outplacement.

VRAAG

In het bulletin van Vragen en Antwoorden, nr. 153, van 30 november 1998, blz. 20846, het antwoord als volgt lezen:

Ondernemingen die personeel willen laten afvloeien, doen alsmaar vaker een beroep op outplacementbureaus die die personeelsleden helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

1. Mogen ondernemingen die een beroep op een outplacementbureau doen, de BTW op die uitgaven fiscaal aftrekken?

2. Zo neen, waarom?

ANTWOORD

Outplacement is het geheel van de diensten en het begeleidingsadvies, individueel of voor een groep, verstrekt door een gespecialiseerd bureau, tegen betaling en op vraag van een werkgever, met als doel een werknemer toe te laten om zelf en zo snel mogelijk werk te vinden bij een nieuwe werkgever of een beroepsactiviteit als zelfstandige uit te bouwen.

Uit het antwoord op vraag nr. 32 van de heer De Decker van 8 december 1995 (Vragen en Antwoorden, Senaat, 30 april 1996, nr. 1-16) volgt dat de door de werkgever gedragen kosten van outplacement, op het vlak van inkomstenbelasting in principe moeten worden gelijkgesteld met de eigen uitgaven van de werkgever die deze laatste als kosten kan in aftrek brengen.

Voor de toepassing van de BTW, dient men bijgevolg de kosten van outplacement te beschouwen als inherent aan de economische activiteit van de werkgever. Indien laatstgenoemde een BTW-belastingplichtige met recht op aftrek is, is de BTW geheven van deze kosten volgens de normale regels, overeenkomstig artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek, aftrekbaar.

In de mate dat in hoofde van de begunstigde werknemer evenwel een voordeel van alle aard zou toegekend worden, wat het geval zou zijn indien zou worden vastgesteld dat uit de outplacement aanvullende voordelen voor de verkrijger voortvloeien (zie voornoemd antwoord) dan zou dit voordeel aan de BTW worden onderworpen omdat de werkgever aan voornoemde begunstigde diensten verstrekt.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 451 voorkomen

Administratieve doctrine

3

« … bijgevolg de kosten van outplacement te beschouwen als inherent aan de economische activiteit van de werkgever. Indien laatstgenoemde een btw-belastingplichtige met recht op aftrek is, is de btw geheven op deze kosten volgens de normale regels aftrekbaar ( parlementaire vraag nr. 1.477 van de heer Volksvertegenwoordiger Richard Fournaux van 08.09.1998 ). 9. Kosten gedragen door de werkgever tot ontlasting van de buitenlandse kaderleden De door de werkgever gedragen kosten tot ontlasting van zijn naar België overgeplaatste buitenlandse kaderleden zijn voor de toepassing van de belasting over de … »

Recht op aftrek (01.09.2025)Administratieve commentaar15.09.2025

Bekijk de 3 documenten