Vr. en Antw., Kamer, 1995-1996, nr. 2, blz. 160-161
BTW-Revue nr. 117, blz. 1056
Reisbureaus - Vervoer met auto van reizigers - Van woonplaats naar luchthaven - Recht op aftrek.
VRAAG
Als bijkomende service, organiseren heel wat reisbureaus tegenwoordig, meestal gratis, het vervoer van hun klanten van hun woonplaats naar de luchthaven of vertrekplaats en terug. Dit vervoer geschiedt in een personenwagen van het type 8+1, dat in normale omstandigheden onder toepassing valt van artikel 45, § 2, van het BTW- wetboek, zodat slechts maximum de helft van de BTW voor aftrek in aanmerking komt. Nochtans is hier echter sprake van personenvervoer, meestal gratis of tegen een minieme vergoeding (niet kosten dekkend).
Mag artikel 45, § 2, b), dan wel toegepast worden ?
ANTWOORD
Wanneer zoals gebruikelijk een reis tegen een globale prijs aan de reizigers wordt aangeboden, moet het vervoer van laatstgenoemden van hun woonplaats naar de luchthaven of vertrekplaats en terug en dat meestal in de verkoopsovereenkomst van de reis is voorzien en dat in voorkomend geval door het reisbureau wordt verricht, als een integrerend deel van de reis worden aangemerkt zodat betreffend vervoer op zich niet als een bezoldigd personenvervoer is te beschouwen. De BTW geheven van de aankoop van een personenwagen van het type 8+1 waarmee betreffende vervoer wordt verricht is dan ook slechts aftrekbaar rekening houdend met de beperking ingesteld bij artikel 45, § 2, van het BTW-wetboek.
Wanneer uit de door een reisbureau aan de reizigers uitgereikte documenten blijkt dat het betreffende vervoer effectief gratis gebeurt, wordt die handeling bij gebreke van een tegenprestatie niet bedoeld in het BTW-wetboek. De BTW geheven van de goederen en de diensten die worden gebruikt voor het verrichten van die handeling zoals in casu de personenwagen van het type 8+1, is dan ook niet aftrekbaar.
Indien daarentegen de prijs van het betreffende vervoer afzonderlijk aan de reiziger wordt aangerekend, is die dienst in België belastbaar tegen het tarief van 6 %. In dat geval is de BTW geheven van de aankoop van de personenwagen van het type 8+1, voor zover dat voertuig uitsluitend wordt gebruikt voor het aldus bezoldigde personenvervoer volgens de normale regels, op grond van artikel 45, § 2, b), van het BTW-wetboek volledig aftrekbaar.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.