Verstrekken van onderwijs. Vennootschap · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

1392 23 oktober 1998

Zoeken

Verstrekken van onderwijs. Vennootschap

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1392-verstrekken-onderwijs-vennootschap-destexhe-bc7c

Nummer
1392
Datum
23 oktober 1998

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

8 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat, 1998-1999, nr. 1-91, blz. 4826

Verstrekken van onderwijs - Vennootschap

VRAAG

Als een lector tewerkgesteld is in een handelsvennootschap en een cursus geeft die overeenstemt met cursussen op universitair niveau in erkende onderwijsinstellingen, moet de betrokken vennootschap dan BTW aanrekenen op de diensten van die bediende ?

ANTWOORD

Overeenkomstig artikel 44, § 2, 4°, van het BTW-Wetboek zijn van de belasting vrijgesteld het verstrekken van school- of universitair onderwijs alsook de beroepsopleiding en -herscholing, door instellingen die daartoe door de bevoegde overheid zijn erkend.

Deze vrijstelling kan slechts gelden ten aanzien van privaatrechtelijke instellingen wanneer deze laatste onder dezelfde omstandigheden onderwijs verstrekken als de publiekrechtelijke instellingen. Voor de vrijstelling komen derhalve slechts in aanmerking de diensten die worden verstrekt door privaatrechtelijke instellingen die geen winstoogmerk hebben en de ontvangsten uit de vrijgestelde werkzaamheid uitsluitend gebruikt worden tot dekking van de kosten van die werkzaamheid. Voor de toepassing van deze vrijstelling worden aangemerkt als privaatrechtelijke instellingen die voldoen aan deze voorwaarde, de instellingen die, ongeacht hun juridische vorm, niet systematisch het maken van winst beogen en, indien wel winst wordt gemaakt, die winst niet uitkeren, maar ze aanwenden voor de instandhouding of de verbetering van het verstrekte onderricht. Daarentegen zij n de instellingen opgericht onder de vorm van handelsondernemingen, of ondernemingen met commerciële doeleinden of zelfs onder de vorm van verenigingen zonder winstoogmerk, maar waarvan uit de boekhouding evenwel een winstoogmerk zou blijken, in principe van de vrijstelling uitgesloten.

Een handelsonderneming, die uiteraard alleen kan handelen door tussenkomst van fysieke personen, loontrekkenden of zelfstandigen, kan geen aanspraak maken op de vrijstelling van de belasting op grond van artikel 44, § 2, 4°, van het BTW-Wetboek.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 442 voorkomens