BTW-Revue nr. 141, blz. 281
Vr. en Antw., Kamer, 1997-1998, nr. 145, blz. 19957-19958
Verwerven deelneming - Kosten - Aftrek BTW
VRAAG
1. Kan de BTW op kosten voor het verwerven van een participatie in een onderneming (bijvoorbeeld honoraria voor buitenlandse advocaten, kosten voor controle, externe audits, enz.) nog steeds niet worden afgetrokken, ongeacht de activiteit van de onderneming die de participatie verwerft of het gebruik dat van de participatie wordt gemaakt?
2. Is de BTW aftrekbaar voor de verkrijger indien het nemen van de participatie niet gericht is op het verkrijgen van dividenden maar op het creëren van een industriële synergie?
ANTWOORD
1 en 2. Het verwerven van participaties in een onderneming is op zich geen handeling die recht op aftrek verleent overeenkomstig artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek. De BTW geheven van de kosten die werden gemaakt voor deze verwerving is dus niet aftrekbaar, zelfs niet wanneer deze verwerving het creëren van een zeer nauwe industriële samenwerking tot doel heeft.
Overigens heeft het Hof van justitie in Luxemburg op 6 april 1995 namelijk geoordeeld (HvJ EG, 6 april 1995, BLP Group plc. t. Commissioners of Customs and Excise, C-4/94, Jur., 1995, I, 983, en BTW-Revue nr. 119, blz. 188 tot 214) dat, wanneer een belastingplichtige diensten verricht voor een andere belastingplichtige die deze diensten voor een vrijgestelde handeling gebruikt, deze laatste - behalve in uitdrukkelijk bepaalde gevallen - geen recht heeft op aftrek van voorbelasting, ook niet wanneer het doel van de vrijgestelde handeling uiteindelijk is gelegen in het verrichten van een belastbare handeling.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.