Vr. en Antw., Kamer, 1997-1998, nr. 134, blz. 18598-18599
BTW-Revue nr. 136, blz. 588
Buitenlandse advocaten - BTW
VRAAG
Het gebeurt steeds vaker dat Belgische advocaten buitenlandse confraters raadplegen voor een van BTW vrijgestelde dienstverlening aan Belgische cliënten.
1. Is op dergelijke adviezen uit het buitenland BTW verschuldigd in België?
2. Zo ja, hoe wordt dat geregeld?
ANTWOORD
1. Wanneer een in het buitenland gevestigde advocaat adviezen verstrekt aan een andere in België gevestigde advocaat, die handelt voor de doeleinden van zijn economische activiteit, is naar aanleiding hiervan de BTW overeenkomstig artikel 21, § 3, 7°, d), van het BTW-Wetboek in principe in België verschuldigd.
2. Voor zover de vrijstelling bedoeld in artikel 44, § 1, 1°, van het BTW-Wetboek niet van toepassing is, moet deze BTW op grond van artikel 51, § 2, 1°, a), van dit wetboek voldaan worden door de ontvanger van de dienst, in onderhavig geval de Belgische advocaat, door middel van een bijzondere aangifte bij toepassing van artikel 53ter, van hetzelfde wetboek.
Het geacht lid wordt er evenwel op gewezen dat waar oorspronkelijk alleen de advocaten die ingeschreven zijn bij een Belgische balie worden bedoeld door de vrijstelling, deze echter kan uitgebreid worden tot advocaten gevestigd in een Lid-Staat van de Europese Unie, die verzocht worden hun beroep in België uit te oefenen, in de mate waarin die advocaten voldoen aan de voorwaarden bepaald in de artikelen 428bis, 428nonies, 432 en 477bis van het Gerechtelijk Wetboek.
In dit verband wordt verwezen naar de administratieve beslissing van 19 maart 1997, nr. ET 85.958 gepubliceerd in de BTW-Revue nr. 128, blz. 400, nr. 1030.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.