BTW-Revue nr. 138, blz. 840
Vr. en Antw., Kamer, 1997-1998, nr. 140, blz. 19295
Commissionair
VRAAG
In de praktijk gebeurt het vaak dat een commissionair goederen en diensten op eigen naam en voor rekening van een committent factureert voor dezelfde prijs als die welke de committent aanvankelijk aan zijn commissionair heeft aangerekend.
Aan de hand van welk document of welke procedure kan de commissionair de verschuldigde commissie van zijn committent vorderen wanneer de commissie naderhand wordt berekend op grond van het resultaat over de betrokken periode?
ANTWOORD
Artikel 29, § 1, van het BTW-Wetboek bepaalt de toepasselijke regels wat betreft de maatstaf van heffing, in de relatie tussen lastgever en commissionair.
Uit het eerste lid van die bepaling blijkt dat, in de relatie tussen de leverancier van de goederen of de dienstverrichter en zijn commissionair, het aan deze laatste toegekende commissieloon niet behoort tot de maatstaf van heffing.
Wanneer derhalve het percentage van de commissie van in het begin wordt overeengekomen tussen de partijen, kan de werkwijze als beschreven in de vraag van het geacht lid niet toegestaan worden.
Wanneer het commissieloon, om wat voor reden ook, a posteriori wordt berekend, bijvoorbeeld omdat het percentage van het commissieloon niet van in den beginne is gekend, dient de lastgever, rekening houdend met de hiervoor vermelde regel, een creditnota uit te reiken aan zijn commissionair voor het bedrag dat hij hem is verschuldigd.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.