Vr. en Antw., Kamer, 1994-1995, nr. 138, blz. 14634
Organisatie rijlessen voor behalen van rijbewijs.
VRAAG
Private taalscholen zijn niet meer aan de BTW onderworpen. Rekening houdend met de huidige verkeersonveiligheid op onze wegen, moeten rijlessen als even fundamenteel beschouwd worden als taallessen. Het nut van de rijscholen moet daarenboven zeker niet meer aangetoond worden.
Wordt overwogen ook rijscholen vrij te stellen van de BTW ?
ANTWOORD
Om de in mijn antwoord op de vraag van de heer volksvertegenwoordiger Gol (zie Vragen en Antwoorden, Kamer, GZ 1993-1994, nr. 115, 1 augustus 1994, blz. 12155-12156) vermelde reden wordt taalonderricht als schoolonderwijs uitzonderlijk van de BTW vrijgesteld.
Hoewel het nut van rijlessen onbetwistbaar is, kan dat onderricht mede omwille van de strikt beperkte toepassing van artikel 44, § 2, 4°, van het BTW-wetboek niet als schoolonderricht zoals bedoeld in hogergenoemde bepaling worden aangemerkt.
Anderzijds worden rijlessen voor het behalen van het rijbewijs voor voertuigen van categorie C (vrachtwagens) en voertuigen van categorie D (autobussen) als beroepsopleiding of -herscholing zoals bedoeld in bovengenoemd artikel 44, § 2, 4°, aangemerkt. Wanneer deze rijlessen worden gegeven door instellingen die geen winstoogmerk nastreven, geldt derhalve bovengenoemde vrijstelling.