Doorfacturering van in het buitenland gemaakte kosten · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

1286 10 mei 2006

Zoeken

Doorfacturering van in het buitenland gemaakte kosten

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1286-doorfacturering-in-buitenland-gemaakte-kosten-01cc

Nummer
1286
Datum
10 mei 2006

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

10 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 2005-2006, nr. 123, blz. 24117-24118

Doorfacturering van in het buitenland gemaakte kosten

VRAAG

1. Kan uw administratie meedelen of er btw verschuldigd is op hotel- en restaurantkosten die in het buitenland betaald werden en kosten voor het vervoer met de auto tussen België en het buitenland die door een in België als zelfstandige gevestigde consultant aan een Belgische klant worden doorgefactureerd ?

2. Zo ja, waarom ?

3. Zo neen, waarom niet ?

ANTWOORD

(vice-eerste minister en minister van Financiën, 30.05.2006)

Overeenkomstig artikel 26, § 1, van het BTW-Wetboek wordt voor de leveringen van goederen en de diensten de belasting berekend over alles wat de leverancier van het goed of de dienstverrichter als tegenprestatie verkrijgt of moet verkrijgen van degene aan wie het goed wordt geleverd of de dienst wordt verstrekt, of van een derde, met inbegrip van de subsidies die rechtstreeks met de prijs van die handelingen verband houden.

Wanneer een belastingplichtige zijn klant kosten, gemaakt in het kader van de opdracht waarmee hij werd belast, in rekening brengt, dragen deze kosten bij tot de verwezenlijking van de aan de klant verstrekte diensten en vormen bijgevolg voor de berekening een element van de prijs. In die mate maken deze kosten, van de BTW, deel uit van de maatstaf van heffing van de verstrekte diensten en volgen dezelfde regeling.

Bijgevolg moeten hotel-, restaurant-, en rond reiskosten gemaakt door een in België gevestigd zelfstandig consultant en doorgefactureerd aan zijn Belgische klant, evenals de eigenlijke vergoeding, in België worden onderworpen aan de BTW gezien de door de consultant verstrekte diensten hier plaatsvinden.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 261 voorkomen

Administratieve doctrine

2

« … tot de verwezenlijking van de aan de klant verstrekte dienst, en bijgevolg een element van de prijs vormen. In die mate maken deze kosten, op het vlak van de btw, deel uit van de maatstaf van heffing van de verstrekte dienst en volgen zij dezelfde regeling ( vraag nr. 1286 van de heer Wathelet van 10 mei 2006 , Vragen en Antwoorden, Kamer, 2005-2006, nr. 123 van 6 juni 2060, blz. 24117). Bijgevolg moeten betreffende kosten in België worden onderworpen aan de btw, gezien de door de consulent verstrekte diensten hier plaatsvinden. Dit is volledig in lijn met wat er … »

Consulenten. maatstaf van heffingParlementaire vraag24.07.2012

Bekijk de 2 documenten