Dienstencheques · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

1259 17 maart 2003

Zoeken

Dienstencheques

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1259-dienstencheques-paque-dienstencheque-dd15

Nummer
1259
Datum
17 maart 2003

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

12 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 2002-2003, nr. 163, blz. 21010-21011

Dienstencheques

VRAAG

Op 7 december 2001 werd tussen de Federale Staat, de gewesten en de Duitstalige Gemeenschap een samenwerkingsakkoord gesloten over de ontwikkeling van buurtdiensten en -banen.

Het decreet van 28 november 2002 houdende instemming met dat akkoord heeft het in artikel 14 over "de evaluatie van de financiële gevolgen voor de openbare financiën van de Federale Staat, de gewesten en de Duitstalige Gemeenschap en met name voor de BTW-ontvangsten (...)".

Het behoort tot uw bevoegdheden een beslissing te nemen over de BTW-tarieven die van toepassing zijn op de dienstencheques. Kan u meedelen of de hoedanigheid van de dienstverrichter bepalend is voor dat tarief?

ANTWOORD

(van de minister van Financiën)

Een dienstencheque, in de zin van artikel 2, 1°, van de wet van 20 juli 2001 tot bevordering van buurtdiensten en -banen, is een betaalmiddel en bijgevolg maakt de verkoop ervan aan nominale waarde door de uitgever geen handeling uit als bedoeld in het BTW-Wetboek, en is dan ook niet aan die belasting onderworpen.

Een dienst daarentegen, waarvan de betaling gebeurt mits de overhandiging van één of meer dienstencheques, valt onder de toepassing van de BTW als ze geleverd wordt door een BTW-belastingplichtige die handelt in het kader van zijn economische activiteit.

Het BTW-stelsel - heffing of vrijstelling - dat van toepassing is op dergelijke prestatie, en, in geval van heffing, het toepasselijk BTW tarief, hangen af van de aard van de verstrekte dienst, en, in voorkomend geval, van de hoedanigheid van de dienstverrichter.

Bij gebrek aan nadere informatie omtrent deze twee punten zal het geachte lid begrijpen dat het mij onmogelijk is om met kennis van zaken te kunnen oordelen over een concreet geval welke hij blijkbaar beoogt.

Voor zover ik over alle sleutelelementen beschik, ben ik evenwel bereid de toepassing van de BTW op dit concreet geval te laten onderzoeken.

Administratieve doctrine

1

« … uitgifte en het gebruik van dienstencheques 2.1. Uitgifte van dienstencheques De uitgifte, door een erkend uitgiftebedrijf, van een dienstencheque betreft een verkoop van een betaalinstrument. Het gaat niet om een handeling die aan de btw onderworpen is ( Parlementaire vraag nr. 1259 van de heer Paque van 17.03.2003 ). 2.2. Betaling door de gebruiker (begunstigde) van diensten door middel van dienstencheques De diensten die door de begunstigde ervan kunnen worden betaald door middel van dienstencheques, zijn diensten beoogd door artikel 18, § 1, van het Btw-Wetboek. … »

Circulaire 2022/C/66 betreffende het btw-regime van toepassing op dienstenchequesOmzendbrief11.07.2022

Bekijk het document