Onderwijs · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

1217 19 maart 2001

Zoeken

Onderwijs

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1217-onderwijs-nyssens-053a

Nummer
1217
Datum
19 maart 2001

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

10 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat, 2000-2001, nr. 2-40, blz. 2021

Onderwijs

VRAAG

Als een VZW bij het geven van een vormings- of een herscholingscursus geen examen afneemt van de deelnemers, maar hen na afloop wel een attest van deelname bezorgt, is die activiteit dan onderworpen aan de BTW?

ANTWOORD

Overeenkomstig artikel 44, § 2, 4°, van het BTW-Wetboek zijn van deze belasting vrijgesteld, het verstrekken van school- of universitair onderwijs, beroepsopleiding en -herscholing, en het verrichten van de nauw daarmee samenhangende diensten en leveringen van goederen, zoals het verschaffen van logies, spijzen en dranken en voor het vrijgestelde onderwijs gebruikte handboeken, door instellingen die daartoe door de bevoegde overheid zijn erkend of die aan dergelijke instellingen zijn toegevoegd of ervan afhangen; het geven door leerkrachten van lessen met betrekking tot school- of universitair onderwijs, beroepsopleiding of -herscholing.

De draagwijdte van deze vrijstelling heeft het voorwerp uitgemaakt van de aanschrijving nr. 25 van 24 december 1993 van de administratie van de BTW, Registratie en Domeinen.

Samengevat, opdat de vrijstelling van toepassing zou zijn op cursussen voor beroepsopleiding of -herscholing, is allereerst vereist dat het onderricht betreft dat direct tot doel heeft een vak of een beroep aan te leren, de bijscholing of herscholing of de permanente educatie. Vervolgens indien deze cursussen worden verstrekt door een privaatrechtelijke instelling, is het vereist dat deze instelling geen winstoogmerk heeft en de ontvangsten uit de vrijgestelde werkzaamheid uitsluitend gebruikt worden tot dekking van de kosten van die werkzaamheid. Het onderwijs moet bovendien gegeven worden gedurende een periode die, in de regel, overeenstemt met een school- of academisch jaar, of zich tenminste uitstrekt tot een periode voldoende en noodzakelijk voor het aanleren van een beroep of om de bedoelde opleiding of herscholing effectief te verwerven, met inachtneming van een pedagogisch programma en met het organiseren van examens met het oog op het afleveren van een geschrift (diploma, getuigschrift, brevet, attest).

Het ontbreken van een examen voorafgaand aan het uitreiken van een dergelijk geschrift, blijft logischerwijze een uitdrukkelijke situatie en de administratie behoudt zich derhalve het recht voor, in dergelijk geval, na te gaan of, zoals het afgeleverde afschrift verklaart, de personen ingeschreven in de desbetreffende cursus, wel degelijk een opleiding gevolgd hebben die voldoet aan de voorwaarden gesteld in de hogervermelde aanschrijving.

Bijgevolg, nodig ik het geachte lid uit om me de concrete elementen van het beoogde geval mede te delen.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 441 voorkomen