Vr. en Antw., Senaat, 2000-2001, nr. 2-35, blz. 1715
BTW-Revue nr. 152, blz. 599
Diensten - Opleidingssessies
VRAAG
Als een in België gevestigde onderneming voor de personeelsleden van haar Belgische en buitenlandse dochterondernemingen opleidingssessies organiseert om hen de producten die door de groep worden verhandeld beter te leren kennen en de communicatie binnen de groep te verbeteren, is die dan al dan niet in België BTW verschuldigd voor de diensten die ze aan de buitenlandse dochterondernemingen heeft geleverd?
ANTWOORD
De door het geachte lid beoogde opleidingen genieten de vrijstelling voorzien in artikel 44, § 2, 4°, van het BTW-Wetboek, in het bijzonder op het stuk van de beroepsopleiding en -herscholing, niet. Deze prestaties zijn derhalve onderworpen aan de BTW.
Opdat de Belgische BTW in casu zou verschuldigd zijn, moet de handeling in België plaatsvinden.
Overeenkomstig artikel 21, § 3, 4°, a), van voornoemd wetboek, vinden de prestaties inzake opleiding plaats daar waar deze materieel worden verricht. Hieruit volgt dat dergelijke prestaties in België plaatsvinden wanneer deze daar materieel worden verricht, de plaats van vestiging van de ontvangers van de dienst speelt in dit verband geen enkele rol.
In de hypothese dat dergelijke activiteiten materieel worden verricht in België, is overeenkomstig artikel 51, § 1, 1°, van bovengenoemd wetboek de Belgische BTW verschuldigd door de dienstverrichter.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.