Vr. en Antw., Senaat, 2000-2001, nr. 2-37, blz. 1844
BTW-Revue, nr. 152, blz. 606
BTW - Kantinekosten
VRAAG
Wat is de BTW-grondslag voor de maaltijden die worden aangeboden in de kantine van een bedrijf of een vereniging? Welk BTW-tarief is in dergelijk geval van toepassing?
ANTWOORD
De ondernemingen die beschikken over een kantine en er maaltijden verstrekken aan hun personeelsleden, veelal tegen verminderde prijzen, verrichten diensten beoogd in artikel 18, § 1, tweede lid, 11°, van het BTW-Wetboek die aan de belasting zijn onderworpen wanneer die prestaties geschieden ter uitvoering van een contract onder bezwarende titel tussen die ondernemingen en hun personeelsleden, hetzij omdat ze een prijs betalen voor die prestaties, hetzij omdat laatstgenoemden aldus een bijkomend voordeel halen uit hun arbeids- of bediendencontract.
De BTW is derhalve verschuldigd tegen het normale tarief dat thans 21% bedraagt, hetzij over de prijs die door de personeelsleden wordt betaald, hetzij, indien er geen prijs is, op het bedrag van het voordeel van alle aard dat inzake directe belastingen wordt vastgesteld. Wanneer boven de aan de personeelsleden gevraagde prijs, eveneens een voordeel van alle aard inzake directe belastingen is vastgesteld, dan moet, voor de berekening van de belasting, voormeld voordeel aan de betaalde prijs worden toegevoegd.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.