Vr. en Antw., Senaat, 2000-20001, nr. 2-40, blz. 2018-2019
Plaats dienst- Makelaar
VRAAG
Is een in het buitenland gevestigde makelaar BTW-plichtig in België als hij tussenbeide komt in de aanloop van een onroerend goed dat in België is gelegen?
Dient er een onderscheid te worden gemaakt naargelang zijn cliënt in België gevestigd is of daarbuiten?
ANTWOORD
Opdat Belgische BTW verschuldigd zou zijn op de tussenkomst van een makelaar, die niet handelt als bedoeld in artikel 13, § 2, van het BTW-Wetboek, bij de verkoop van een in België gelegen onroerend goed, moet de door deze makelaar verrichte dienst in België plaatsvinden.
De tussenkomst van een tussenpersoon die niet handelt als bedoeld in artikel 13, § 2, van voornoemd wetboek, bij een levering van goederen in de Gemeenschap, vindt overeenkomstig artikel 21, § 3, 8°, a), van het wetboek plaats daar waar de levering van deze goederen plaatsvindt. Bijgevolg vindt de tussenkomst van een makelaar bij de verkoop van een in België gelegen onroerend goed normaliter plaats in België.
De plaats van de dienst wordt evenwel geacht zich te bevinden op het grondgebied van de lidstaat die aan de ontvanger (klant van de makelaar) het BTW-identificatienummer heeft toegekend waaronder de dienst van de makelaar aan hem is verleend, wanneer deze lidstaat een andere is dan die waar de handeling plaatsvindt waarbij de makelaar tussenkomt - in de situatie beoogd door het geachte lid, in België, plaats van de levering van het onroerend goed. In deze laatste veronderstelling is de Belgische BTW vanzelfsprekend niet verschuldigd en zijn de regels inzake opeisbaarheid en verschuldigdheid van de belasting deze welke van toepassing zijn in de lidstaat waar de tussenkomst van de makelaar plaatsvindt.
Wanneer daarentegen de tussenkomst van de makelaar in België plaatsvindt, is de Belgische BTW op grond van artikel 51, § 1, 1°, van het wetboek in principe verschuldigd door de makelaar, dienstverrichter. In afwijking van voornoemd artikel 51, § 1, 1°, bepaalt artikel 51, § 2, 1°, b), van het wetboek evenwel dat de belasting verschuldigd is door de ontvanger van de dienst wanneer de dienstverrichter een buiten België gevestigde belastingplichtige is en de ontvanger van de dienst overeenkomstig artikel 50, § 1, voor BTW-doeleinden is geïdentificeerd en de plaats van de dienst overeenkomstig artikel 21, § 3, 8°, geacht wordt in België plaats te vinden.
Tenslotte wordt er nog op gewezen dat wanneer de makelaar schuldenaar is van de belasting, maar hij zich voor zijn tussenkomst overeenkomstig artikel 55, vierde lid, van het BTW-Wetboek beroept op de ontheffing van de verplichting om een aansprakelijke vertegenwoordiger te laten erkennen, de medecontractant gehouden is tot het voldoen van deze belasting volgens de modaliteiten van artikel 5, § 1, van het koninklijk besluit nr. 31 van 29 december 1992.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.