Vr. en Antw., Kamer
Huur van televisietoestellen
VRAAG
Ik krijg heel wat klachten van economische zwakkere landgenoten en bejaarden, die niet over geldmiddelen beschikken om een televisietoestel te kopen en er een bijgevolg moeten huren.
De invoering van de BTW dwingt ze ertoe, nog eens 18 pct. uit te geven.
Kan U mij zeggen waarom de verhuur van televisietoestellen geen vrijstelling geniet, zoals andere gelijkaardig diensten: magnetische banden, platen, boeken, publikaties, enz.?
ANTWOORD
De vrijstelling bepaald bij artikel 44, § 2, 6° van het BTW-wetboek, voor de verhuur van boeken en publicaties, van grammofoonplaten en magneetbanden is in het bijzonder geïnspireerd door de zorg om de bibliotheken en discotheken niet aan de BTW te onderworpen, gelet op het cultureel belang die hun werkzaamheden bieden.
Deze vrijstelling kan niet worden uitgebreid tot andere verhuringen zoals verhuringen van televisietoestellen. Inderdaad, het is noodzakelijk het aantal vrijstellingen strikt te beperken indien men het vereenvoudigde karakter en de neutraliteit van het nieuwe stelsel wil behouden.
Bovendien is het toepassen van een belasting van 18 pct. op de hiervoorvermelde verhuringen niet van die aard om de verhuur in een minder gunstige situatie te plaatsen tegenover de aankoop van televisietoestellen waarvoor een belasting van 25 pct. is verschuldigd.
Anderdeels, was reeds in het stelsel van de met het zegel gelijkgestelde taksen een taks op de roerende verhuringen van 7 pct. toepasselijk op de verhuur van televisietoestellen, zelfs wanneer de huurder een partikulier was die handelde voor privé-gebruik.