Vr. en Antw., Senaat, G.Z. 1979 blz. 89
Geregistreerde aannemer - Medecontractant - Aannemer
VRAAG
Vanaf 1 april moet elk bouwwerk verricht worden door een ingeschreven aannemer. Wie een niet-ingeschreven aannemer gebruikt, moet een hoog percentage aan de fiscus en aan de RSZ betalen.
ANTWOORD
Niet-ingeschreven aannemers krijgen dus geen werk meer.
Die procedure lijkt mij willekeurig, daar de inschrijvingsvereisten talrijk en ingewikkeld zijn en de beslissing afhangt van het Belastingbestuur.
Kunnen de vereisten niet herzien worden of kan men de toepassing niet verdagen, vermits de artikel 1382 en 1383 van het Burgerlijk Wetboek actueel blijven ?
Antwoord: De registratie van de aannemers van bouwwerken heeft tot doel de talrijke frauduleuze praktijken van koppelbazen te bestrijden en een einde te maken aan de nefaste gevolgen van deze praktijken op economisch en sociaal vlak.
De maatregel waarvan sprake is het onderwerp van de artikelen 59 en 61 van de wet van 4 augustus 1978 (1) tot economische heroriëntering. De toepassingsmodaliteiten zijn vastgesteld bij koninklijk besluit van 5 oktober 1978 na een uitvoerige raadpleging van de sociale partners van de betrokken sectoren.
Het staat buiten kijf dat de beslissing tot registratie als aannemer niet afhankelijk is van de goede wil van de administratie der Directe Belastingen.
Inderdaad artikel 12 van het voornoemd koninklijk besluit voorziet in de mogelijkheid, voor diegene wiens aanvraag tot registratie in de overgangsregeling werd afgewezen, een nieuwe aanvraag in de normale regeling in te dienen en, in die regeling, wordt de beslissing genomen door een commissie die krachtlens artikel 16, § 1, van dat besluit, als volgt is samengesteld:
1. Drie leden-ambtenaren benoemd respectievelijk op voorstel van:
a) De minister van Sociale Voorzorg;
b) De minister van Financiën;
c) De minister van Tewerkstelling en Arbeid;
2. Drie leden die de werkgeversorganisaties uit het bouwbedrijf vertegenwoordigen;
3. Drie leden die de werknemersorganisaties uit het bouwbedrijf vertegenwoordigen.
Wat de nieuwe verplichtingen van de medecontractant van niet-geregistreerde aannemers betreft, werd er door het koninklijk besluit van 12 maart 1979 beslist, de inwerkingtreding ervan te verschuiven van 1 april naar 1 juni 1979.
(1) Z. Revue nr. 37, blz. 618.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.