Overdracht van een bedrijfsafdeling
Overdracht van een algemeenheid van goederen
VRAAG
Overeenkomstig de circulaire nr. E.T.110.663 van 30 september 2009 betreffende het toepassingsgebied van een overdracht van een bedrijfsafdeling of een algemeenheid kan de overdrager er voortaan niet meer voor kiezen nieuwe gebouwen die deel uitmaken van een overdracht die onderworpen is aan artikelen 11 en 18, § 3 van het Btw-Wetboek, over te dragen onder het btw-stelsel.
Volgens een artikel in de nieuwsbrief Fiscoloog van 21 oktober 2009 zou het bovenstaande tot gevolg hebben dat de overdrager registratierechten moet betalen op de overdracht van de gebouwen, voor zover de operatie niet eveneens onderworpen is aan artikel 117 van het Wetboek der registratierechten.
Onderschrijft u deze interpretatie?
ANTWOORD
De redenen waarom in geval van vervreemding van een "nieuw" gebouw in het kader van een overdracht beoogd in de artikelen 11 en 18, § 3 van het Btw-Wetboek de optie voor de toepassing van de btw niet moet worden verricht, werden verduidelijkt in punt IV, 1 van de aanschrijving waarop het geachte Lid zich beroept.
Hieruit volgt inzonderheid dat een dergelijke optie eigenlijk niet "verboden" is maar dat ze op zich wettelijk niet moet worden uitgeoefend.
Het vermelden van de toepassing van artikel 11 van het Btw-Wetboek in de eerste akte die tussen de overdrager en overnemer een titel van vervreemding van het gebouw vormt, geeft immers voldoende de wil weer om de bovengenoemde vervreemding in de btw-sfeer te verrichten, zelfs als ze geen deel uitmaakt van een levering.
De omstandigheid dat de overdrager niet meer dient te opteren om de overdracht van een "nieuw" gebouw als bestanddeel van de overdracht van een algemeenheid van goederen of van een bedrijfsafdeling waarop artikel 11 van het Btw-Wetboek van toepassing is, in de werkingssfeer van de btw te behouden, belet de toepassing van artikel 159, 8° van het Wetboek der registratierechten op de overdracht van het gebouw niet.