Vr. en Antw., Senaat, G.Z. 1979-1980 blz. 35
Feitelijke vereniging - Aftrek - Belastingplichtige - Belastingplicht - Vrij beroep - Personenwagen - Voertuig
VRAAG
Zowel handelaars als beoefenaars van vrije beroepen verenigen zich tot een feitelijke vereniging en baten een handel of een praktijk uit.
ANTWOORD
De RTT weigert inschrijvingen op naam van een feitelijke vereniging en verplicht één der vennoten een inschrijving te nemen als telefoonabonnee.
Bepaalde controlediensten weigeren de aftrek BTW toe te staan, daar de rekeningen niet geadresseerd zijn aan de feitelijke vereniging, maar aan één der vennoten.
Hetzelfde doet zich voor wanneer één der vennoten een personenwagen op zijn naam ingeschreven heeft.
Kan de geachte Minister mij antwoorden op volgende vragen:
1. Is de BTW aftrekbaar op telefoonkosten voor een feitelijke vereniging, waarvan de rekening geadresseerd is aan één der vennoten ? Zo neen, waarom niet ?
2. Is de BTW aftrekbaar op rekeningen in verband met onderhoud en verbruik personenwagen, wanneer het voertuig op naam van één der vennoten ingeschreven is ? Zo neen, waarom niet ?
Antwoord:
1. Voor de vraag of iemand wegens de werkzaamheid die hij in het kader van een feitelijke vereniging uitoefent als BTW-belastingplichtige moet worden geregistreerd, verwijs ik het geachte Lid naar het antwoord gegeven aan Senator Verbist, naar aanleiding van zijn vraag nr. 65, van 22 februari 1977 (1) (zie bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat,1976-1977, nr. 23, blz. 783-784).
Wanneer een vennoot van een feitelijke vereniging, die niet als BTW-belastingplichtige is geregistreerd, op zijn naam een inschrijving neemt als telefoonabonnee omdat de RTT geen inschrijving aanvaardt op naam van een feitelijke vereniging, maakt geen enkele bepaling van het BTW-Wetboek het mogelijk aan hem, noch aan die vereniging, toe te staan de belasting, geheven van de telefoonkosten die hem door de RTT worden gefactureerd, in aftrek te brengen. Dit geldt zonder dat een onderscheid dient te worden gemaakt naargelang deze kosten al of niet door de vereniging worden gedragen.
Wanneer de vennoot daarentegen als belastingplichtige werd geregistreerd wegens de werkzaamheid die hij in het kader van de vereniging uitoefent, mag hij de hem door de RTT aangerekende BTW in aftrek brengen in de mate waarin de telefoonkosten betrekking hebben op die werkzaamheid.
2. Het antwoord gegeven in nr. 1 is mutatis mutandis van toepassing met betrekking tot de BTW geheven van onderhouds- en gebruikskosten van een personenwagen die werd ingeschreven op de Dienst van het Wegverkeer op naam van een vennoot van een feitelijke vereniging. Ik verwijs daaromtrent naar het boven aangehaalde antwoord.
(1) Z. Revue nr. 31, blz. 454, nr. 1, art. 45, § 2, BTW-Wetboek.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.