Vr. en Antw., Europees Parlement
BTW en invoerrechten
VRAAG
Naar het schijnt wordt in sommige lid-staten maar in andere niet, een invoerrecht geheven als een afzonderlijke belasting (hetgeen normaal is) om dan vervolgens dit recht op te tellen bij de kosten van de goederen en de BTW te berekenen over het totaal in plaats van de BTW te berekenen over de waarde van de goederen en vervolgens deze twee bij elkaar op te tellen. Dit betekent dat er een belasting wordt betaald op een invoerrecht.
Kan de Commissie mededelen of er eventueel voorschriften, regelingen of andere informatie bestaan over de heffing van de BTW en rechten bij de invoer van goederen in de Europese Unie?
ANTWOORD
In artikel 11 van de zesde BTW-Richtlijn (77/388/EEG) PB L 145 van 13.6.1977.
is bepaald welke elementen, op coummunautair niveau, in aanmerking moeten worden genomen bij de vaststelling van de belastinggrondslag. De betrokken bepalingen gelden derhalve voor alle Lid-Staten.
Het algemene principe ter zake is dat de rechten, heffingen en belastingen, met uitzondering van de BTW zelf, en de bijkomende kosten in de grondslag worden opgenomen. De douanerechten bij invoer zijn, overeenkomstig de internationaal aanvaarde regels, een van de elementen van de belastinggrondslag.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.