Vr. en Antw., Kamer, 2001-2002, nr. 115, blz. 13982-13983
Tarief - Organisator van schouwspelen
VRAAG
Krachtens artikel 44, § 2, 8°, van het BTW-Wetboek is een artiest die optreedt als fysieke persoon voor een organisator van schouwspelen vrijgesteld van BTW.
Deze organisator, die de vorm aanneemt van een BVBA, kan de kosten van een artiest doorrekenen aan zijn klant.
1. Aan welk tarief moeten die kosten gefactureerd worden?
2. Stel dat deze organisator (in de vorm van een BVBA) zelf een artiest is. Kan hij de kosten van die fysieke persoon factureren zonder BTW (als doorrekening van kosten) of kan hij zijn prestaties doorrekenen aan hetzelfde tarief als de globale factuur die de BVBA opstelt aan zijn klant (dus aan 6 %)?
ANTWOORD
De opgeworpen problematiek betreft in eerste instantie het BTW-tarief dat van toepassing is op de door een BVBA als organisator van schouwspelen en concerten verstrekte diensten.
De door een BVBA als organisator van schouwspelen en concerten verstrekte diensten bestaan in het verlenen aan toeschouwers van het recht op toegang tot de schouwspelen en concerten die de BVBA organiseert (diensten als bedoeld in artikel 18, § 1, tweede lid, 12°, van het BTW-Wetboek). Die diensten zijn in het beoogde geval blijkbaar niet vrijgesteld op grond van artikel 44, § 2, 9°, van het BTW-Wetboek.
De toegangsgelden die de beoogde BVBA-organisator van de toeschouwers ontvangt en die uiteraard de kosten dekken van de uitvoerende artiesten die betrokken zijn bij het schouwspel of concert (bijvoorbeeld zangers en muzikanten), zijn onderworpen aan het verlaagd BTW-tarief van 6 % (toepassing rubriek XXVIII van tabel A van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970, inzake BTW-tarieven). Hierbij is van geen belang dat de BVBA-organisator zelf als uitvoerend artiest betrokken is bij het schouwspel of concert (bijvoorbeeld een zanger of dergelijke uitvoerend artiest die optreedt in de vorm van een BVBA) en evenmin dat de BVBA daarbij eventueel ook een beroep doet op een andere uitvoerende artiest/natuurlijke persoon (bijvoorbeeld een muzikant - zie vraag nr. 2). De dienst die laatstgenoemde natuurlijke persoon als uitvoerend artiest verstrekt aan de BVBA-organisator, is dan vrijgesteld van de BTW overeenkomstig artikel 44, § 2, 8°, van het BTW-Wetboek.
Indien de in de vraag beoogde BVBA (bijvoorbeeld een zanger of dergelijke uitvoerend artiest die optreedt in de vorm van een BVBA) soms alleen maar handelt als uitvoerend artiest en ze haar dienst (bijvoorbeeld optreden als zanger) met andere woorden dan zou verstrekken aan een andere organisator van schouwspelen of concerten (bijvoorbeeld een cultureel centrum), is die aan de organisator (in casu het cultureel centrum) verstrekte prestatie onderworpen aan het verlaagd BTW-tarief van 6 % (toepassing rubriek XXIX van tabel A van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20, inzake BTW-tarieven). Ingeval de BVBA hiervoor ook een beroep zou doen op een andere uitvoerende artiest/natuurlijke persoon (bijvoorbeeld een muzikant - zie vraag nr. 2) en laatstgenoemde zijn prestatie verstrekt aan de BVBA, dient die prestatie gefactureerd te worden aan de BVBA met toepassing van het BTW-tarief van 6 %. De BVBA zal dan de prestatie van die uitvoerende artiest/natuurlijke persoon samen met haar eigen prestatie als uitvoerend artiest doorfactureren met toepassing van het BTWtarief van 6 % aan de organisator (in casu het cultureel centrum). Slechts wanneer de uitvoerende artiest/ natuurlijke persoon (in casu de muzikant) zijn prestatie verstrekt en factureert rechtstreeks aan de organisator (in casu het cultureel centrum) is de prestatie van die natuurlijke persoon/uitvoerend artiest vrijgesteld van de BTW krachtens artikel 44, § 2, 8°, van het BTW-Wetboek.