---
title: "Parlementaire vraag 792 · Containers"
description: "Containers. Parlementaire vraag nr. 792 van 23 november 1993 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/792-containers-clippele-container-53fa"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/792-conteneurs-representant-clippele-conteneur-5f8d"
---

# Containers · BTW. Containers

**Nummer**

792

**Datum**

23 november 1993

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

11 paragrafen

**Vr. en Antw., Kamer, 1993-1994, nr. 90, blz. 8770-8771**

*BTW - Containers*

## **VRAAG**

In tegenstelling tot andere EG-lidstaten beschouwt België containers als vervoermiddelen voor de toepassing van de BTW-reglementering.

1\. Zijn alle containers, welke kenmerken, afmetingen, gebruik of benaming ze ook mogen hebben, vervoermiddelen ?

2\. Zo neen, welke kenmerken heeft een container die als vervoermiddel wordt aangemerkt ?

3\. Is de niet in België maar wel in een EG-lidstaat gevestigde containerverhuurder BTW verschuldigd op de verhuur van dergelijke containers aan huurders die in België bij de BTW-administratie geregistreerd staan ?

## **ANTWOORD**

1 en 2. Zoals ik al heb vermeld in mijn antwoord op de vraag nr. 64, van 11 december 1990 van het geacht lid (zie bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat, nr. 14, van 15 januari 1991, blz. 567) worden containers voor de toepassing van de BTW als vervoermiddelen aangemerkt van zodra ze, hoewel ze geen eigen stuwkracht hebben, kunnen worden gebruikt voor vervoer, hetgeen normaal het geval is.

In geval van twijfel, is de vraag of een container werkelijk voor vervoer kan worden gebruikt een feitenkwestie die geval per geval moet worden opgelost.

3\. Overeenkomstig [artikel 21, § 2 en § 3, 6°, van het BTW-wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21), vindt de verhuur van een container, door een verhuurder die in een andere lidstaat van de Europese Unie is gevestigd en daar economisch bedrijvig is niet plaats in België en kan dus niet aan de BTW in België onderworpen zijn, zelfs indien de huurder in België voor BTW-doeleinden is geïdentificeerd.

## Aangehaalde teksten

1

[WBTW art. 21](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21) 1 voorkomen
