Vr. en Antw., Kamer
Bankverrichtingen - Kosten voor het innen van handelspapieren
VRAAG
Naar ik heb vernomen, schijnt uw Bestuur toe te staan dat de kosten, door de banken aangerekend aan handelaars en industriëlen die handelspapieren laten innen, aan de BTW onderworpen zijn.
Naar mijn mening gaat het hier niet om diensten, maar wel om noodzakelijke verrichtingen, die bij de hoofdhandeling horen, in dit geval de kredietverleningen of de betalingen die voortvloeien uit het bestaan van de handelspapieren zelf.
Ik meen dat hier het beginsel "dat de bijzaak het lot van de hoofdzaak deelt" moet worden toegepast, zowel voor het innen van wissels als voor alle andere verrichtingen die horen bij kredietverleningen, beleggingen en betalingen, waarop geen BTW wordt geheven.
De banken zijn gedeeltelijk aan de BTW onderworpen; menen zij niet dat het in hun belang is, dat zoveel mogelijk verrichtingen onder de BTW vallen, om aldus een groter bedrag te kunnen aftrekken?
Ook komt het mij voor, dat het Ministerie van Posterijen, Telegrafie en Telefonie geen BTW aanrekent voor het innen van wissels door toedoen van de posterijen.
Kan de Minister me meedelen welke maatregelen hij ter zake overweegt en hoe de wetteksten over de BTW op een precieze en billijke wijze moeten worden geïnterpreteerd?
ANTWOORD
Artikel 18, § 1, 1°, van het BTW-Wetboek onderwerpt aan de belasting de bankverrichtingen en financiële diensten, met uitzondering van de overdrachten van waarden of geld.
Maar artikel 44, § 3, 2°, van hetzelfde Wetboek verleent vrijstelling van de belasting voor de kredietverrichtingen, daaronder begrepen de borgtocht, het delcredere, alsmede de discontering en herdiscontering van handelspapieren.
Uit deze bepalingen volgt dat de kosten die door de banken worden gedebiteerd aan handelaars en de industriëlen, die handelspapieren laten innen, onderworpen zijn aan de BTW van 18%.
Deze kosten zijn evenwel niet onderworpen aan de belasting wanneer zij aan de klanten in rekening worden gebracht in het kader van een discontering of herdiscontering van handelspapieren of in het kader van een kredietverrichting toegestaan door de bank zelf.
De door het Bestuur der Posterijen in rekening gebrachte kosten voor de inning van wissels afgegeven aan het loket zijn niet belastbaar aangezien de openbare instellingen geen BTW-belastingplichtigen zijn voor dergelijke handelingen ingevolge het koninklijk besluit nr. 26, van 2 december 1970.