---
title: "Parlementaire vraag 669 · Nieuwbouw. verlaagd tarief"
description: "Nieuwbouw. verlaagd tarief. Parlementaire vraag nr. 669 van 14 oktober 2009 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/669-nieuwbouw-verlaagd-tarief-dirk-der-d005"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/669-construction-neuve-taux-reduit-dirk-8320"
---

# Nieuwbouw. verlaagd tarief

**Nummer**

669

**Datum**

14 oktober 2009

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

6 paragrafen

*Nieuwbouw*

*Verlaagd tarief*

## **VRAAG**

Voor nieuwbouw geldt een verlaagd btw-tarief van 6% voor de bouw of de aankoop van een woning. De bouwheer moet de woning hetzij uitsluitend, hetzij hoofdzakelijk als vaste privé-woning waar hij gedomicilieerd is, gebruiken. De verlaging geldt op een beperkte schijf van facturen voor een totaalbedrag van maximum 50.000 euro, exclusief btw. 1. Kan een samenwonend paar voor dezelfde nieuwe woning aan de aannemer vragen om aan elk van hun een factuur van 50.000 euro aan 6% op te maken? 2. Is het met andere woorden mogelijk dat er twee "bouwheren" zijn voor één woning?

## **ANTWOORD**

Krachtens [artikel 1quinquies, § 1, van het koninklijk besluit nr. 20](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-20-juli-vaststelling-tarieven-belasting-toegevoegde-52d3#ar20-art1quinquies) van 20 juli 1970 inzake btw-tarieven, kan de bouwheer, mits het vervullen van bepaalde voorwaarden, tijdelijk het tarief van 6 % genieten over een totale gecumuleerde maatstaf van heffing van 50.000 EUR, exclusief btw. Het gedeelte van de oprichtingsprijs dat dit plafond overschrijdt, is onderworpen aan het normale btw-tarief. Het verlaagd tarief van 6 % kan slechts worden toegepast over een maximum bedrag van 50.000 EUR per privé-woning. Indien een woning wordt opgericht voor twee of meer personen, dan treden deze personen gezamenlijk op als bouwheer van eenzelfde woning en kan het tarief van 6 % bijgevolg slechts éénmaal over een maximum bedrag van 50.000 EUR worden toegepast. Bovendien moeten, overeenkomstig de grondvoorwaarden van bovengenoemd artikel 1quinquies, de personen die samen optreden als bouwheer allen de woning gebruiken als hun vaste privé-woning en er hun domicilie vestigen gedurende de voorgeschreven termijn.

## Aangehaalde teksten

1

[KB nr. 20 art. 1quinquies](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-20-juli-vaststelling-tarieven-belasting-toegevoegde-52d3) 1 voorkomen
