---
title: "Parlementaire vraag 63 · Stortbeton. Dienst. Werk in onroerende staat. Beton. Bekisting van een bouwwerk. Verlegging"
description: "Stortbeton. Dienst. Werk in onroerende staat. Parlementaire vraag nr. 63 van 11 juli 1979 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/63-stortbeton-dienst-werk-in-onroerende-c603"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/63-prestation-service-travail-immobilier-report-aef9"
---

# Stortbeton. Dienst. Werk in onroerende staat. Beton. Bekisting van een bouwwerk. Verlegging · Stortbeton. Dienst. Werk in onroerende staat. Beton. Bekisting van een bouwwerk. Verlegging van de heffing. Onroerend goed

**Nummer**

63

**Datum**

11 juli 1979

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

11 paragrafen

**Vr. en Antw., Senaat, G.Z. 1979 blz. 528**

*Stortbeton - Dienst - Werk in onroerende staat - Beton - Bekisting van een bouwwerk - Verlegging van de heffing - Onroerend goed*

## **VRAAG**

Er schijnt betwisting te ontstaan tussen de beroepsvereniging en uw BTW-administratie, inzake het al dan niet onderworpen zijn aan de BTW-verlegging bij de levering van stortbeton.

## **ANTWOORD**

Kan de geachte Minister mij antwoorden op de volgende vragen:

1\. Is de levering van beton in de bekisting, van de opdrachtgever een onroerende werkzaamheid in de geest van de BTW-wetgeving ?

2\. Is de levering van stortklare beton niet in bekisting, te beschouwen als onroerende werkzaamheid of welke interpretatie dient hieraan gegeven ?

Antwoord: Mijn administratie heeft er nooit enige twijfel laten over bestaan dat de levering van stortklaar beton in de bekisting van een bouwwerk, een handeling is die bedoeld is in artikel 17bis van het koninklijk besluit nr. 1 van 23 juli 1969, met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, zoals die bepaling werd ingevoerd bij het koninklijk besluit van 9 oktober 1978.

Het stelsel van verlegging van de heffing inzake BTW, dat ingevolge het genoemde artikel 17bis in werking trad op 1 april 1979, is dan ook van toepassing op dergelijke leveringen.

Daarentegen is de bovenvermelde regeling niet van toepassing op de levering van stortklaar beton dat niet rechtstreeks in de bekisting wordt gestort noch anders in een onroerend goed wordt ingelijfd door of voor rekening van de leverancier.

## Administratieve doctrine

4

[Fiches van de administratieve commentaar 4](https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/63-stortbeton-dienst-werk-in-onroerende-c603/documenten?type=commentaar)

« … de grond zijn ingelijfd (schriftelijke parlementaire vraag nr. 114 van de heer Senator Maurits Coppieters van 18.09.1979) de levering van stortklaar beton : in de bekisting van een bouwwerk of dat op een andere wijze in een onroerend goed wordt ingelijfd ( schriftelijke parlementaire vraag nr. 63 van de heer Senator Maurits Coppieters van 11.07.1979 ) met rechtstreekse inbreng in de fundering van een gebouw in oprichting door middel van een vrachtwagen uitgerust met een betonpomp (parlementaire vraag nr. 2.218 van de heer Servais Verherstraeten van 26.04.2018) met tussenkomst van een onderaannemer, in … »

[Diensten (01.07.2026)](https://juriel.be/nl/btw-commentaar/diensten-3da2) Administratieve commentaar 01.07.2026

[Bekijk de 4 documenten](https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/63-stortbeton-dienst-werk-in-onroerende-c603/documenten)
