---
title: "Parlementaire vraag 61 · De Staat, de provincies, de gemeenten en de openbare in stellingen"
description: "De Staat, de provincies, de gemeenten en de openbare in stellingen. Parlementaire vraag nr. 61 van 23 mei 1973 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/61-staat-provincies-gemeenten-openbare-in-abb0"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/61-etat-provinces-communes-etablissements-publics-aa56"
---

# De Staat, de provincies, de gemeenten en de openbare in stellingen

**Nummer**

61

**Datum**

23 mei 1973

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

12 paragrafen

**Vr. en Antw., Senaat**

*De Staat, de provincies, de gemeenten en de openbare in stellingen als belastingplichtigen*

## **VRAAG**

Openbare instellingen zoals de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening en de leveringsdienst van Nationale Opvoeding, vermelden op hun rekeningen dat de BTW niet op hen toepasselijk is.

Een ervan verwijst daarbij naar [artikel 6 van het Wetboek van de BTW](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-6).

In hoeverre geldt de BTW voor de ministeries en de daaronder ressorterende openbare instellingen? Kan de Ontwikkelingssamenwerking b.v. van de BTW vrijgesteld worden voor haar bestellingen en leveringen?

## **ANTWOORD**

Krachtens [artikel 6 van het BTW-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-6) zijn de Staat, de provincies, de gemeenten en de openbare instellingen geen belastingplichtige. De Koning merkt ze evenwel aan als belastingplichtige, wanneer ze geregeld de economische werkzaamheid van een producent, een handelaar of een dienstverrichter uitoefenen.

Bij toepassing van die bepaling onderwerpt het koninklijk besluit nr. 26, van 2 december 1970, aan de BTW de diensten en de regies van de Staat, van de provincies en van de gemeenten, alsmede de openbare instellingen, ten aanzien van een aantal met name genoemde werkzaamheden.

Aangezien de werkzaamheden van de Dienst voor Ontwikkelingssamenwerking niet bedoeld zijn in het genoemd koninklijk besluit nr. 26, heeft die dienst niet de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige. Er is bijgevolg geen BTW verschuldigd ter zake van de leveringen en diensten die hij verricht maar hij kan dan ook de BTW niet aftrekken die geheven wordt van de uitgaven die hij doet in de uitoefening van zijn werkzaamheid.

Nochtans werden sommige openbare instellingen die niet-belastingplichtig zijn gemachtigd de voor uitvoer bestemde goederen hier te lande af te nemen met vrijstelling van de BTW.

Deze machtiging werd onder meer verleend aan de Dienst voor Ontwikkelingssamenwerking.

## Aangehaalde teksten

1

[WBTW art. 6](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-6) 2 voorkomens
