Vr. en Antw., Kamer, 1995-1996, nr. 13, blz. 1323-1324
BTW-Revue nr. 120, blz. 317
Uitbaten van een privé-betaalparking - Geen verplichting tot uitreiking van ontvangstbewijs.
VRAAG
Er zijn meer en meer geautomatiseerde privé-betaalparkings. Bij aankomst aan de parking wordt meestal een kaartje bezorgd, dat evenwel na betaling, bij het vertrek, terug moet ingeleverd worden. Die kaarten zijn niet voorzien van een controlestempel of controlesysteem en bovendien krijgt de klant in de meeste gevallen geen ontvangstbewijs, hoe hoog de parkingbijdrage ook is.
1. Is het u bekend dat die handelwijze aanleiding kan geven tot fraude ?
2. Zijn u geen misbruiken bekend ?
3. Heeft de klant in geen geval recht op een ontvangstbewijs en zo ja, aan welke vormvereisten moet voldaan worden ?
4. Wat heeft u in dat verband ondernomen of wat overweegt u ?
ANTWOORD
Elke onderneming, met inbegrip van de uitbating van een privé- betaalparking, is ertoe gehouden een aan het bedrijf aangepaste boekhouding te voeren. Zowel inzake inkomstenbelastingen als inzake BTW moeten de bijgehouden boeken en bescheiden een samenhangend geheel vormen, aan de hand waarvan de belastbare inkomsten en de omzet nauwkeurig kunnen worden bepaald. De bijgehouden geschriften dienen gestaafd te zijn door bewijsstukken en alle geboekte cijfers dienen met de werkelijkheid overeen te stemmen.
Er zijn mij tot hiertoe geen specifieke fraudegevallen of misbruiken in de bedoelde sector bekend.
Overigens wordt de fiscale toestand van de in de vraag bedoelde ondernemingen, zoals die van alle belastingplichtigen, door de administratie regelmatig geverifieerd en in voorkomend geval worden de passende rechtzettingen uitgevoerd.
Indien het geacht lid evenwel een welbepaald geval beoogt, ben ik bereid terzake een onderzoek te bevelen indien mij de naam en het adres van de betrokken belastingplichtige wordt medegedeeld.
Het uitbaten van een privé-betaalparking behoort, inzake BTW, niet tot de handelingen waarvoor overeenkomstig artikel 22, § 1, van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, gewijzigd door het koninklijk besluit van 30 maart 1994, een rekening of een ontvangstbewijs dient te worden uitgereikt.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.